Položeni vijenci na spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. godine i na spomenik Lovćenska vila
06.01.2023

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, potpredsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje Mirko Stanić i predsjednik Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović jutros su položili vijence na spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. godine u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila.

Obraćajući se prisutnima kraj obeliska u Bajicama, gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković podsjetio je na značaj Božićnog ustanka, kao događaja koji ima posebno mjesto i značaj u slavnoj crnogorskoj istoriji i koji pokazuje kako se bezuslovno voli i brani svoja zemlja.

„Iako je Božićni ustanak silom ugušen, ideja otpora, kao neraskidivi dio crnogorskog nacionalnog bića, nikad nije poražena. Ona je bila osnova za veličanstveni Trinaestojulski ustanak 1941. godine i nastavila je da živi kao iskra vječnosti zauvijek utkana u srž nezavisne države Crne Gore”, istakao je gradonačelnik Prijestonice.

Gradonačelnik Nikola Đurašković poručio je da je godišnjica Božićnog ustanka prilika da podsjetimo na važnost žrtve ustanika 1919. godine, na kojoj je podignuta savremena Crna Gora, te da čuvamo ono za čem su dali svoje živote, jer nas na to obavezuje naša slavna prošlost, ali i svijetla budućnost Crne Gore, koja ne smije biti ništa drugo do nezavisna država okrenuta zapadnim demokratskim vrijednostima i otvorena za ljude svih nacija i vjera.

„06. januar 1919. godine će ostati zauvijek upamćen kao datum  našeg ponosa, a Božićni ustanak kao događaj koji podsjeća na hrabrost crnogorskog naroda, koji je dao živote za bolju budućnost svojih pokoljenja. Zato sa posebnim pijetetom, obilježavajući ovaj značajan datum, čuvamo uspomenu na sve one koji su dali živote za dostojanstvo svoje domovine i njenu slobodu i koji nijesu ćutali ni onda kada je bilo najteže govoriti”, zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja Stevan Radunović kazao je da su Božićni praznici dani koji znače radosne hrišćanske praznike, ali i dani koji nažalost podsjećaju na tragične događaje iz naše slavne prošlosti – događaje iz 1916. godine i 1918. godine.

 „Ako bi naši herojski prethodnici sada mogli da govore, siguran sam da bi nam poručili da poštovanje prema njima i njihovom djelu iskažemo poštujući ono što je najveći i stvarni spomenik njihovog junaštva, a to je Crna Gora i njena sloboda”, zaključio je Stevan Radunović, poručujući da Crna Gora ponovo prolazi kroz ozbiljna iskušenja i velike izazove.

Nakon polaganja vijenca na spomenik herojima Božićnog ustanka u Bajicama, predstavnici Prijestonice i UBNOR-a položili su vijenac i na spomenik Lovćenska vila, podignut u sjećanje na Crnogorce koji su 6. januara 1916. godine, kao dobrovoljci iz Sjedinjenih Američkih Država, pritekli u pomoć svojoj domovini.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018