Na Balšića pazaru postavljena Menora u čast proslave Hanuke
22.12.2022

Na Balšića pazaru u Prijestonici Cetinje postavljena je Menora u čast proslave Hanuke, jednog od najradosnijih jevrejskih praznika. Praznik traje osam dana, a osvjetljavanje Menore svakog dana tokom praznika simbol je pobjede svjetlosti nad tamom.

Menora se osvjetljava u više od stotinu zemalja širom svijeta, a ove godine postavljena je u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Baru, Ulcinju, Tivtu i u Prijestonici Cetinje.

Običaj postavljanja velikih Menora na javnim mjestima u vrijeme Hanuke u prijestonicama i glavnim gradovima širom svijeta je tradicija. U pitanju je poseban osmokraki svijećnjak sa još jednim pomoćnim krakom. Svijećnjak simbolizuje čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za svijeće kojeg je bilo za samo jedan dan potrajalo čitavih osam dana. Hanuka je tako ostala praznik svijetla.

Prve noći jevrejskog praznika pali se prva svijećica, a svake naredne po još jedna. Na taj način, posljednjeg dana praznika gore svih osam svijećica, simbolizujući osam dana i noći neprekidnog gorenja ulja.

U Prijestonici Cetinje Menora se po prvi put osvjetljava ove godine i na taj način obilježava ovaj značajni jevrejski praznik.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018