Krivična prijava protiv Aleksandra Bogdanovića, Dražena Blažića i Ane Nikolić zbog Njegoševe ulice
21.12.2022

Prijestonica Cetinje podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivšeg gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića, Dražena Blažića bivšeg šefa kabineta gradonačelnika i protiv Ane Nikolić bivše zamjenice gradonačelnika, vezano za poslove rekonstrukcije Njegoševe ulice i štetu koja je tada nanijeta Prijestonici Cetinje. Krivična prijava je podnesena zbog postojanja osnovane sumnje da su prijavljena lica na štetu oštećene Prijestonice Cetinje kao saizvršioci izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl. 416, st. 3 u vezi st. 1, sve u vezi čl. 23, st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, te eventualno i neko drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Ugovorom o građenju broj 01-4147/1 od 08.10.2012. godine zaključenim između Direkcije javnih radova, kao naručioca i konzorcijuma „Toškovići“ d.o.o. Podgorica, Televex d.o.o. Podgorica, "Arso Milić"  d.o.o. Podgorica i Ivice Toškovića, kao izvođača, izvođač  se obavezao da za račun naručioca izvrši sve radove na rekonstrukciji Njegoševe ulice u Prijestonici Cetinje, čija ukupna vrijednost iznosi  1.171.252,60 €.

Gotovo odmah po završetku rekonstrukcije Njegoševe ulice pokazala se neadekvatnost kamenih ploča kojima je ista zastrta. Brojne kamene ploče su popucale i polomile se, pa je zbog njihove izlomljenosti došlo do velikog broja nezgoda i padova prolaznika, koji su posebno opasni u toku zime kada je ulica zaleđena. Sama Prijestonica Cetinje je usljed navedenog pretrpjela značajnu materijalnu štetu, budući da je do sada u pravosnažno okončanim sudskim sporovima za naknadu štete koje su inicirali povrijeđeni građani bila u obavezi da isplati iznos od 13.820,00 € koji je uvećan za pripadajuće zakonske  kamate. Kako bi se ovaj problem riješio, a ulica postala bezbjedna za kretanje pješaka Prijestonica Cetinje je više puta vršila zamjenu popucalih ploča i do sada je u popravku uložila 476.734,48 €.

Razlog zbog kojeg je došlo da navedenih nemilih posljedica prvenstveno po građane i posjetioce Cetinja, a zatim i po Prijestonicu samu, jeste isključivo neadekvatnost kamena koji je korišten za popločavanje Njegoševe ulice. Osim što je i laicima jasno da je neprihvatljivo da za ovaj ambijent  više odgovaraju kamene ploče sa drugih prostora (Italija i Albanija), od kamenih ploča sa seoskih područja našeg podneblja isto je potvrđeno i u mišljenju komisije sastavljene od eminentnih stručnjaka iz oblasti geologije i građevine od 20.03.2013. godine o podobnosti upotrebe ove vrste kamena za popločavanje Njegoševe ulice na Cetinju.      

Naime, zaključak komisije je da, poštujući standarde u ovoj oblasti, nijedan od navedenih tipova kamena, odnosno ploče proizvedene od tog kamena, ne ispunjavaju uslov kvaliteta SH-1 (spoljno horizontalno oblaganje površina namijenjenih za vrlo intezivan pješački, a povremno i automobilski saobraćaj - trgovi, pješačke zone, ulice, trgovinski centri).

Prijavljena lica su u vrijeme rekonstrukcije Njegoševe ulice u skladu sa svojim funkcijama bila odgovorna lica u Prijestonici Cetinje i dali su saglasnost na izbor kamena koji očigledno ne odgovara ovom podneblju i klimatskim uslovima, pri čemu postoji i osnov sumnje da kamen koji je testiran nije ugrađen u Njegoševu ulicu, već neki sasvim drugi kamen. Smatramo da su prijavljena lica znala i morala znati da se radi o neadekvatnom kamenu, da su svjesno i sa namjerom da sebi ili drugome pribave materijalnu korist iskoristili svoje službene položaje i uticali na donošenje odluke o izboru kamena čime su pričinili i štetu Prijestonici, koja se manifestuje kroz sve izvršene i buduće rekonstrukcije Njegoševe ulice i kroz iznose koji su na ime naknade nematerijalne štete isplaćeni po osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Zbog toga Prijestonica Cetinje predlaže da Specijalno državno tužilaštvo Podgorica, kao nadležno državno tužilaštvo, protiv ovih, te eventualno i drugih lica, nakon izviđaja donese naredbu za sprovođenje istrage.

Foto izvor: NVO Aktivna zona

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018