Održana tribina „Ukrajina – svjedočenja sa lica mjesta“
06.12.2022

Tribina „Ukrajina – svjedočenja sa lica mjesta“ održana je sinoć u prostorijama Agencije za razvoj i podršku poslovanju Prijestonice Cetinje.

Govornici na ovom događaju bili su Anatolij Demeščuk - sekretar u ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Tetjana Ščerbak - bivša zamjenica načelnika državne administracije Kijevske oblasti, Violetta Dvornikova - savjetnica gradonačelnika Irpinja, zamjenica gradskog vijeća Irpinja i zamjenica šefa Kijevskog regionalnog ogranka PP „Batkivščina" i Trohim Ivanov - savjetnik gradonačelnika Višgoroda i zamjenik gradonačelnika Višgoroda.

Anatolij Demeščuk, sekretar u ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, otvorio je tribinu „Ukrajina – svjedočenja sa lica mjesta“ i pozdravio prisutne u ime ambasadora. U svom izlaganju podsjetio je na značaj održavanja ovog događaja: „Svaka priča je najjača i najbolnija kada je utemeljena na ličnom iskustvu pojedinca. Svijet mora da vidi što se dešava u Ukrajini i koliko je strašno ovo varvarstvo i razaranje koje nam nanosi Rusija i zato ne smijemo da ćutimo i moramo da širimo istinu o svim ovim događajima.“

Trohim Ivanov, savjetnik gradonačelnika Višgoroda i zamjenik gradonačelnika Višgoroda, u svom obraćanju naveo je da rat nije počeo sada, već 2014. godine napadom Rusije na Lugansk i Donjeck, naglasivši da im podrška Crne Gore mnogo znači u ovim, za njih jako teškim vremenima.

Prikazan je i kratki film o tome kako je Irpinj izgledao prije agresije, a kako izgleda danas nakon teških rušenja zbog kojih je skoro 18.000 stanovnika ostalo bez krova nad glavom. Savjetnica gradonačelnika Irpinja Violeta Dvornikova istakla je da je taj grad bio jedan od najljepših gradova u Ukrajini, a da je danas 70 odsto grada uništeno zbog pružanja otpora ruskom agresoru.

„Mi ne ratujemo samo sa Rusijom, mi ratujemo za cio svijet i branimo se da ne bi izbio Treći svjetski rat... Zato moramo stati svi zajedno. Ne ostavljajte nas same, podržite nas materijalno, moralno, fizički i sa lijepom riječi“, poručila je zamjenica guvernera Kijevske oblasti Tetjena Ščerbak.

Prisutnima se obratio i Nenad Čanak, dosadašnji predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je posjetio Ukrajinu i naveo da je, nakon svega što je tamo vidio, shvatio da svako od nas mora razumjeti da na svijetu više ne postoji problem koji je tuđi, te da su svi ovi problemi - problemi svih nas.

„To što je Cetinje 100 dana svakoga dana bojilo ploče na Dvorskom trgu u bojama ukrajinske zastave i to što su se vijorile boje ukrajinske zastave nekome može izgledati malo, ali ja ću vam reći da je to mnogo, zbog toga što će mnogo veći gradovi i države od Crne Gore zauvijek biti upamćene po tome što nijesu rekle stop teroru, stop fašizmu i stop Trećem rajhu 21. vijeka koji se danas zove Ruska Federacija“, zaključio je Nenad Čanak.

Moderator tribine „Ukrajina – svjedočenja sa lica mjesta“ bio je novinar Mladen Zadrima.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018