Otvaranjem izložbe Crveni krst Crne Gore obilježio 147 godina rada
29.11.2022

Otvaranjem Spomen sale Crvenog krsta Prijestonice Cetinje sa stalnom postavkom izložbe „Crveni krst 1875 – 1945“ autorke Nataše Špadijer, večeras je obilježeno 147 godina postojanja Crvenog krsta Crne Gore.

Na svečanosti su govorili zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Miloš Mudreša, predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Mitar Vučković, sekretar Crvenog krsta Prijestonice Božidar Drecun i autorka izložbe Nataša Špadijer.

„Danas obilježavamo 147 godina u kojima su volonteri Crvenog krsta iskazali hrabrost, požrtvovanje, odgovornost i organizovanost i postigli dostignuća na polju humanitarne i druge pomoći kako našim sugrađanima i građanima Crne Gore, tako i drugim narodima u teškim trenucima”, istakao je zamjenik gradonačelnika Miloš Mudreša.

Izložbu je otvorio predsjednik Crvenog krsta Crne Gore Mitar Vučković, koji je istakao da 29. novembar, Dan Crvenog krsta Crne Gore, doživljava kao jedan od najvećih datuma u našoj bogatoj istoriji, jer je tog dana trasiran put ka dobročinstvu i humanosti.

 „Ideja o formiranju Spomen sale nastala je upravo iz želje da se oda priznanje svim generacijama okupljenih pod simbolom Crvenog krsta, koje su svoje vrijeme i rad stavili u službu jedne od najhumanijih ideja čovječanstva”, naveo je sekretar Crvenog krsta Prijestonice Božidar Drecun.

Autorka izložbe Nataša Špadijer iskazala je zadovoljstvo radom na ovoj izložbi koja joj, kako je navela, predstavlja i veliku odgovornost zbog značaja koji Crveni krst Crne Gore sam po sebi nosi.

Stalna postavka izložbe „Crveni krst 1875 - 1945" je podijeljena u cjeline koje obuhvataju osnivanje i početak djelovanja Crvenog krsta, Balkanske ratove, Prvi svjetski rat, period Banovine i Drugi svjetski rat, a izložena je u Crvenom krstu Prijestonice Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018