Uručena nagrada „Aleksandar Leso Ivanović“ pjesniku Zoranu Stanojeviću
21.11.2022

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković večeras je uručio književnu nagradu „Aleksandar Leso Ivanović“ pjesniku Zoranu Stanojeviću, a tim povodom upriličena je prigodna ceremonija u Svečanoj sali Prijestonice Cetinje.

Gradonačelnik Nikola Đurašković rekao je da mu je velika čast da uruči književnu nagradu „Aleksandar Leso Ivanović“, istakavši da je ovo priznanje sa jedne strane čast i pohvala stvaraocu i njegovom djelu, a sa druge strane i obaveza na izvrsnost i dostojnost imena jednog od najpoznatijih, ne samo cetinjskih i crnogorskih, već i evropskih pjesnika 20. vijeka.

 „Iako često pjesnici svoju inspiraciju traže na skrivenim i neobičnim mjestima daleko od svog doma, Aleksandar Leso Ivanović gotovo nikada nije odlazio sa Cetinja - grada koji je bio njegova najveća inspiracija i njegovo mjesto za življenje poezije. Možda nije ostavio mnogo djela iza sebe, ali duh poezije Lesa Ivanovića stanuje u istinskim odrazima Cetinja za koje je bio sudbinski vezan i zato najveća nagrada za književno stvaralaštvo našeg grada opravdano nosi njegovo ime“, zaključio je gradonačelnik.

Dobitnik nagrade Zoran Stanojević iskazao je zahvalnost za dodijeljeno priznanje i čestitao na ideji i realizaciji podizanja spomenika Aleksandru Lesu Ivanoviću, jer, kako je u svom govoru naveo, Cetinje nije samo revolucionarni grad, već kulturna prijestonica Crne Gore.

Predsjednik žirija, akademik Sreten Vujović obrazložio je odluku o imenovanju Zorana Stanojevića za dobitnika književne nagrade „Aleksandar Leso Ivanović“. „Ono što je sasvim izvjesno, Zoran Stanojević je već zavrijedio svoje mjesto u crnogorskoj poetskoj galaksiji, punoj znakovitosti u kojoj stanuje naša nacionalna duhovnost, u najširem poimanju te riječi“, rekao je Vujović.

Pored Sretena Vujovića, u žiriju za dodjelu nagrade „Aleksandar Leso Ivanović“ bili su i Ksenija Janković, profesorica književnosti, i Željko Vušurović, sekretar Sekretarijata za kulturu.

Gospodin Slobodan Puro Đurić, uvaženi crnogorski umjetnik, dobitniku ovogodišnje nagrade „Aleksanar Leso Ivanović“ poklonio je svoju grafiku i monografiju, koje je Zoranu Stanojeviću uručio gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018