Održana Svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje povodom obilježavanja 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje
13.11.2022

Nakon polaganja vijenaca na Spomen kosturnicu i kod Vlaške crkve, održana je Svečana sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje povodom obilježavanja 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje. Svečana sjednica održana je u Vladinom domu uz prisustvo velikog broja državnih zvanica, diplomatskog kora i predstavnika pobratimskih gradova Cetinja i drugih gradova i opština iz Crne Gore.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković istakao je da danas sa ponosom proslavljamo i obilježavamo 13. novembar, obilježavajući na taj način datum koji nije bitan samo za Cetinjane, već za sve ljude kojima je Crna Gora u srcu.

Slavna istorija i vjekovna borba za slobodu i pravdu, opredijelila je Cetinje i Cetinjane i u trenucima kada  su odbili oružje i agresiju na bratske i susjedne narode. I ne samo to, nego je upravo iz našeg grada devedestih godina prošlog vijeka povedena najsnažnija antiratna kampanja protiv nepravednog razaranja gradova i država i uništavanja ljudskih života. Isto tako danas kada prijateljski ukrajinski narod trpi agresiju, kada je u ruševinama zatrpan naš pobratimski grad Harkov, građani Cetinja su samoinicijativno ustali i jače od svih drugih gradova u Evropi i svijetu poslali poruku protiv rata i razaranja Ukrajine. Jednako važni, kao i oni slobodarski iz teških borbi i ratova, ovi događaji krase slavne stranice istorije Prijestonice Cetinje”, poručio je gradonačelnik.

Na Svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice obratila se i predsjednica Skupštine, Milena Vujačić ističući da je Dan Prijestonice poseban dan u kome se stapa 540 godina postojanja grada na čijim temeljima se vinula crnogorska zastava i crnogorska luča slobode.

,,Cetinje je ostvarilo svoj smisaoni cilj, očuvalo je državu i čovjeka kao najvišu vrijednost i dalo mu najplemenitiju svrhu i cilj. Očuvalo je ljepotu, dobrotu, istinu i pravdu u ljudskom liku i kroz ljudsko postojanje”, navela je predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje.

Nagrada „13. novembar“ dodjeljuje se kao poseban oblik javnog priznanja za najbolje ostvarene rezultate u svim oblastima rada i stvaralaštva koji su od izuzetnog značaja za Prijestonicu Cetinje. Na Svečanoj sjednici Skupštine Prijestonice, danas su uručene nagrade zaslužnim pojedincima i institucijama. Dobitnici nagrade su nevladina organizacija The Books of Knjige koja se bavi kulturom i aktivna je već tridesetak godina, škola fudbala Winner" osnovana 2010. godine na Cetinju i gospodin Aleksandar Vujović, poznati crnogorski reditelj, multimedijalni umjetnik i producent koji se u ime dobitnika priznanja zahvalio i obratio prisutnima.

Povodom 13. novembra, Dana oslobođenja Prijestonice Cetinje, dodijeljene su studentske nagrade najboljim studentima osnovnih studija fakulteta čije je sjedište u Prijestonici, kao studentima koji imaju prebivalište u Prijestonici, a studiraju van Cetinja.

Nagrađen je student Fakulteta dramskih umjetnosti Miloš Kašćelan čiji je indeks uspjeha 9,90, Ksenija Jovićević sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (9,92), Ivana Dendić sa Muzičke akademije (9,85) i Raičević Teodora, studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti (9,97). Dodijeljene su nagrade i studentima koji studiraju van Cetinja – Nikoleti Ivanović, polaznici Randolf Makon koledža, Fakulteta za psihologiju i Fakulteta za političke nauke (9,81), Jovanu Cebaloviću sa Fakultetu humanističkih studija (9,37) i Mileni Đuranović sa Biotehničkog fakulteta (9,30).

U ime studenata zahvalila se Ksenija Jovićević, koja je kazala da je nagrada Prijestonice Cetinje rezultat truda i ljubavi koji su svi uložili u prethodnoj akademskoj godini.

Svojim nastupima, događaj su upotpunile violistkinja Tanja Bogdanović, pijanistkinja Jelena Vukmirović, muzički duo Filip Sjekloća i Lika Ardit i Hor “Luča”.

Program proslave Dana oslobođenja Prijestonice nastaviće se večeras u Zetskom domu, koncertom KUD-a Njegoš sa početkom u 20:00h.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018