Održana promocija knjige autora Vladimira Đ. Popovića „Crna Gora za vrijeme Veljega rata”
10.11.2022

Promocija knjige „Crna Gora za vrijeme Veljega rata“ autora Vladimira Đ. Popovića održana je večeras u Vladinom domu. Svečana promocija knjige planirana je u okviru kulturnog programa proslave 13. novembra, Dana Prijestonice Cetinje.

O knjizi su govorili počasni predsjednik Evropskog saveza crnogorske dijaspore i autorov unuk Vladislav Vanja Popović, doktorand istorijskih nauka Novak Adžić, akademik Šerbo Rastoder, umjetnik Dimitrije Popović, a događaj je otvorio sekretar Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje Željko Vušurović.

Knjiga „Crna Gora za vrijeme Veljega rata” izdata je u Parizu 1917. godine u vrijeme kada je njen autor već bio u političkom egzilu u Francuskoj, a sa francuskog jezika prevedena je na crnogorski i objavljena nakon 104 godine.

Novak Adžić istakao je da je knjiga „Crna Gora za vrijeme Veljega rata“ izvanredno djelo, te da je njen autor Vladimir Đ. Popović  jedna od najznačajnijih ličnosti crnogorske državotvorne emigracije: „Vladimir Popović je čovjek koji je dao Crnoj Gori sve što je imao i koji je dao svoj život i ostavio svoje kosti u izgnanstvu, a od Crne Gore nije tražio i nije dobio ništa, ali jeste dobio vječnu slavu zbog borbe za pravdu, čast i slobodu Crne Gore“, zaključio je Adžić.

Šerbo Rastoder je izrazio želju za podsticanjem mladih da istražuju, uzimajući u obzir činjenicu da postoji toliko neobjavljenih dokumenata iz crnogorske istorije, a da je za period od jednog vijeka toliko malo o ovoj epohi objavljeno.

Da su posljednja dva dana na Cetinju jako značajna zbog povratka princeze Ksenije na Cetinje i objavljene knjige njenog savremenika, a našeg pretka Vladimira Đ. Popovića, poručio je Dimitrije Popović istakavši da mu je, kao Cetinjaninu, dio knjige o Lovćenu posebno drag.

Na kraju, Vanja Popović je pokazao prisutnima original knjige iz 1917. godine i poručio da djelo „Crna Gora za vrijeme Veljega rata“ iz ruke učesnika i svjedoka ovih događaja baca novo svijetlo na događaje od prije jednog vijeka.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018