Otvorene rekonstruisane prostorije jedinice za hitnu medicinsku pomoć
09.09.2022

Hitna medicinska pomoć je jedan od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti, zato je neophodno da iza njega stoji država u punom kapacitetu, ocijenio je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

To je rekao na svečanom otvaranju jedinice Hitne medicinske pomoći na Cetinju.

„Danas se na Cetinju okupio lijep povod - zvanično otvaramo u potpunosti adaptiranu i opremljenu jedinicu hitne medicinske pomoći, kojom će se značajno podići nivo pružanja zdravstvene zaštite građanima Prijestonice“, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, zaposleni u hitnoj pomoći će od sada raditi u moderno uređenom i po svim standardima struke opremljenom objektu, a pacijenti dobijati zdravstvene usluge brže, kvalitenije i efikasnije.

„Ovaj projekat, vrijedan 65 hiljada eura, osmišljen je i uspješno finalizovan zahvaljujući saradnji lokalne samouprave, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstva zdravlja. Prijestonica Cetinje, na čelu sa gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, prepoznala je značaj ulaganja u zdravstveni sistem i izdvojila značajna sredstva za adaptaciju prostora hitne pomoći, na čemu im i ovom prilikom upućujem veliku zahvalnost“, poručio je Šćekić.

Ministar je dodao da je je za još jedan uspješno realizovan projekat u ovoj oblasti je zaslužan i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković sa svojim timom, koji ima jasno definisanu strategiju razvoja hitne službe na nivou države.

„Rezultate njihovog rada vidimo kako danas  na Cetinju, tako smo im nedavno svjedočili i u Podgorici, Plužinama i ranije u Tuzima, a predstoje radovi i u Gusinju, Šavniku, Ulcinju“, naveo je Šćekić.

Prema njegovim riječima, Hitna medicinska pomoć je jedan od najvažnijih segmenata svakog zdravstvenog sistema i ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti, zato je neophodno da iza njega stoji država u punom kapacitetu.

„Ljekarski timovi hitne pomoći prvi su kada treba reagovati odmah i hitno, na terenu ili u ambulanti. Tu su da pomognu, zbrinu, ublaže bol kada je najteže, u bolesti ili nesreći, da pruže zdravstvenu zaštitu, brzo i efikasno, ali i sa posebnim senzibilitetom i razumijevanjem. Ne sprečava ih ništa, ni vatrena stihija, ni vodena bujica, ni bilo koja druga nedaća, da dođu do pacijenta kojem je potrebna pomoć, ponekad ugrožavajući i sopstveni život“, kazao je Šćekić.

Svi su ,kako je istakao, na žalost, svjedočili tome nedavno u nezapamćenoj tragediji koja se dogodil na Cetinju, gdje je i medicinski tim hitne pomoći bio u životnoj opasnosti, dok su pokušavali da dođu do ranjenih sugrađana i pruže im pomoć.

„Svi zaslužuju divljenje i veliko poštovanje za humanost i nesebičnost koju su pokazali“, poručio je Šćekić.

Zato  je, kako je kazao, zadatak i cilj Ministarstva zdravlja, da u saradnji sa menadžmentom Zavoda, sve jedinice hitne medicinske pomoći na teritoriji cijele države dovede na nivo dostojan za rad i pružanje usluga iz ove oblasti, kako bi građani imali bolju, kvalitetniju i prevashodno bržu zdravstvenu zaštitu i na tome ćemo istrajati.

„Naša vizija su modernizovane, savremeno opremljene i kadrovski jake sve zdravstvene  ustanove i Klinički centar i domovi zdravlja i bolnice i hitna pomoć. To zaslužuju i naši zdravstvstveni radnici i naši građani“, zaključio je ministar.

Gradonačelnik Prijestonice, Nikola Đurašković, istakao je da je ova investicija od velikog značaja za građane Cetinja i turiste koji posjećuju grad kako bi dobili adekvatnu stručnu pomoć u slučaju hitne medicinske potrebe.

“Snažno smo opredijeljeni da podržimo zdravstveni sektor i zajednički radimo na unaprijeđenju uslova rada medicinskih radnika kroz nove investicije u infrastrukturu, bolju tehničku opremljenost i nove stambene politike”, rekao je Đurašković.

Prema njegovim riječima, realizuju aktivnosti i projekte koji imaju za cilj da zadrže medicinski kadar na Cetinju i na taj način održe i unaprijede standarde pružanja zdrastvenih usluga u gradu.

“Kreiranje novih stambenih politika, kojima se stiču uslovi da medicinski kadar u profesionalnom smislu ostane dugoročno vezan za Cetinje, jedan je od naših ključnih prioriteta”, poručio je Đurašković.

Kako je kazao, partnerstvo sa Ministarstvom zdravlja i zdravstvenim ustanovama na Cetinju garancija su da će i u narednom periodu realizovati nove slične investicije, koje će zaposlenima u medicinskim ustanovama omogućiti bolje uslove rada, a samim tim i pružanje boljih i kvalitetnijih medicinskih usluga svim našim sugrađanima.

“Vrijedni ljekari i medicinsko osoblje cetinjske hitne pomoći su svojim radom i zalaganjem zaslužili podršku i bolje uslove za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, zbog čega smo danas svi zajedno posebno ponosni na realizaciju ovog projekta”, kazao je Đurašković.

On je zahvalio Šćekiću i direktoru Zavoda za hitnu medincinsku pomoć, Nikoviću na, kako je rekao, snažnoj podršci u realizaciji ovog projekta.

“Siguran sam da je ovo samo jedna u nizu zajedničkih investicija kojima ćemo značajno unaprijediti nivo zdravstvenih usluga na Cetinju, kao i da ćemo u narednom periodu zajednički raditi na daljem podizanju nivoa zdravstvenih usluga na Cetinju i svjedočiti novim investicijama”, zaključio je Đurašković.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Vuk Niković, je na početku zahvalio svima koji došli na otvaranje jedinice Hitne medicinske pomoći.

“Ja imam posebnu emociju prem Cetinju i vrijeme je da on krene naprijed. Ovdje smo danas svi koji su usaglasili da promijenimo ono što godinama niko nije mijenjao”, rekao je Niković.

Prema njegovim riječima, svi su na istom zadatku kako bi promijenili zdravstveni sistem na bolje.

“Da ostavimo nešto budućim generacijama i vražamo dug precima. Želim da Hitnu pomoć cetinjani što manje koriste, ali da ona bude zamah da se polako počinje mijenjati, na čemu direktor Doma zdravlja, gradonačelnik i resorni ministar, zajedno i rade”, zaključio je Niković.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018