Održano “Veče sjećanja na Kraljicu Jelenu“
04.08.2022

Sekretarijat za kulturu Prijestonice Cetinje u saradnji sa Narodnim muzejem Crne Gore i crnogorskim udruženjem iz Italije „Italia -Montenegro Regina Elena“ organizovao je „Veče sjećanja na Kraljicu Jelenu“ posvećeno crnogorskoj princezi i italijanskoj kraljici Jeleni Savojskoj povodom 70 godina od njene smrti.

Goste je pozdravio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, a događaj je svojim prisustvom uveličala princeza Maria Gabriela od Savoje, unuka Kraljice Jelene i kćerka posljednjeg italijanskog kralja Umberta II. Princeza je u emotivnom govoru pozdravila prisutne i zahvalila se za gostoprimstvo i organizaciju događaja.

Istoričar Petar Glendža govorio je o vezama kraljevskih familija neposredno i prilikom sklapanja braka između princeze Jelene i Viktora Emanuela III, dok su dr Olivera Popović i dr Slavko Burzanović govorili o kraljičinom uticaju na odnose između Crne Gore i Italije. Italijanski profesor Norberto Kaćalja nadahnuto je govorio o dobročinstvima i humanitarnom radu italijanske kraljice, ali i o ljubavi koju italijanski narod do danas gaji prema Jeleni Savojskoj.

Veče je organizovano u prelijepom ambijentu atrijuma Biljarde uz prisustvo velikog broja zainteresovanih poštovalaca lika i djela Kraljice Jelene Savojske.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018