Položen vijenac na spomen obilježje stradalima na Belvederu
26.06.2022

Delegacija Prijestonice Cetinje predvođena gradonačelnikom Nikolom Đuraškovićem, zamjenicom gradonačelnika Nikoletom Martinović i predsjednikom cetinjskog UBNORA Stevanom Radunovićem položila je vijenac na spomen obilježje poginulim u Belvederskim demonstracijama.

Gradonačelnik Đuraškovič je tom prilikom naveo:

„Na današnji dan 1936. godine na ovom mjestu desio se jedan od najvećih zločina u istoriji našeg grada. Tada je svoje živote pod vojno-žandarmerijskim plotunom položilo  6 ljudi iz Riječke i Crmničke nahije, a najmanje 20 je ranjeno. Njihov jedini grijeh bio je u tome što su željeli pravdu i bolje uslove za život na području današnje Crne Gore, koja je tada bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije“, istako je gradonačelnik i dodao:

 ,,Takav odnos prema političkim neistomišljenicima, ali i teški uslovi za život, potpuna zapostavljenost  ovog kraja i Crne Gore od strane beogradskog režima stvarali su ogroman revolt kod stanovnika Cetinja i okoline“.

Na Belevederu nadomak Cetinja 26. juna 1936. godine, došlo je do sukoba vojske i žandarmerije sa jedne strane i demonstranata iz okoline Prijestonice sa druge strane. Tom prilikom živote je izgubilo šest demonstranata, a prema podacima tadašnjih vlasti najmanje 20 je ranjeno, dok su na stotine omladinaca pohapšeni i zatvoreni.

,,Belvederu ćemo se uvijek vraćati, sa poštovanjem ga čuvati u našim sjećanjima, a svojim djelima pokazati da belvederske žrtve nijesu bile uzaludne. Neka im je vječna slava!“ poručio je na kraju gradonačelnik Đurašković

Pored delegacije Prijestonice, mlade Cetinjanke su položile šest ruža u pomen šestorici stradalih demonstranata.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018