Saopštenje Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje
15.04.2022

Saznavši prije desetak dana da se umjetnik Željko Reljić obratio predstavnicima Prijestonice Cetinje u vezi sa skulpturom „Orao“ koja se nalazi kod autobuske stanice, u dokumentaciji Sekretarijata za kulturu smo pronašli pismo gospodina Reljića upućeno bivšem gradonačelniku Aleksandru Kaščelanu. On je u tom dopisu iz 2021. godine obavijestio prethodno rukovodstvo Prijestonice Cetinje da mu je naš grad 2014. godine ostao dužan 10.000 eura kao autoru skulpture „Orao“.

Nakon toga saznanja, organizovali smo sastanak sa gospodinom Reljićem koji nam je saopštio da on nema nikakav ugovor potpisan sa Prijestonicom Cetinje u vezi postavljene skulpture „Orao“. Kazao nam je da je ugovor bezuspješno pokušavao napraviti sa tadašnjim gradonačelnikom Aleksandrom Bogdanovićem, a da je i član Bogdanovićevog kabineta Dražen Blažić bio uključen u preuzimanju skulpture i postavljanju iste. Međutim, svih proteklih godina, po riječima umjetnika Reljića, gospodin Bogdanović je izbjegavao potpisivanje ugovora sa njim.

Nakon toga smo pozvali gospodina Blažića i pitali zašto gospodin Reljić nije plaćen i zašto ne postoji nikakav ugovor sa njim. Gospodin Blažić nam je preko telefona saopštio da su on i gospodin Aleksandar Bogdanović mislili da je skulptura „Orao“ donacija umjetnika Reljića.

Kako nam je gospodin Reljić tokom razgovora saopštio da je gospodin Saša Čilikov svjedok dogovora da će skulptura „Orao“ biti plaćena, nakon razgovora sa gospodinom Blažićem pozvali smo profesora Čilikova.

On je potvrdio priču umjetnika Reljića da su mu predstavnici Prijestonice Cetinje prilikom preuzimanja skulpture „Orao“ obećali isplatiti novac.

Postavlja se pitanje: Da je „Orao“ poklon umjetnika Reljića, zar ne treba napraviti i potpisati ugovor i za takvu vrstu donacije?

Gospodin Reljić nam je saopštio i informaciju da je Prijestonica Cetinje 2014. godine platila postament za skulpturu firmi „Megran Marble“ iz Danilovgrada. Kada smo provjeravali dokumentaciju u našem Sekretarijatu za finansije, niđe se nije mogla pronaći faktura sa imenom te firme. Nakon toga smo uputili zvaničan mejl firmi iz Danilovgrada sa molbom da nam daju proslijede tu fakturu ako su u posjedu iste. Odgovor još uvijek nije stigao.

Zbog toga što do danas nije dobio novac, gospodin Reljić nam je saopštio isto što je napisao i gospodinu Kašćelanu prošle godine: Ako Prijestonica ne može i ne želi platiti njegovo umjetničko djelo, on je spreman da „Orla“ uzme i odnese, jer je, po riječima Reljića, on vlasnik istog.  

Zbog svih ovih događaja koji podsjećaju na film „Rašomon“ Akire Kurosave, željeli smo obavijestiti građane Cetinja i Crne Gore na koji su način pripadnici prethodne vlasti vodili Prijestonicu Cetinje. Uz to moramo dodati: Prijestonica Cetinje ne može kršiti zakonske propise i bez ikakve dokumentacije isplaćivati ljude koji tvrde da smo im dužni novac.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018