Završena saobraćajnica koja bi trebala da nosi ime Žarka Marinovića
25.02.2022

Prijestonica Cetinje je završila izgradnju i rekonstrukciju treće, posljednje faze, ulice kroz Univerzitetski kompleks, vrijedne 106.029 eura. Time je kompletiran projekat izgradnje nove saobraćajnice u centru grada, koja bi trebalo da dobije ime studenta Žarka Marinovića, koji je stradao na studentskim protestima u Beogradu 1936. godine. Prostiraće se od ulice Peka Pavlovića na sjevero-zapadu, duž Univerzitetskog kompleksa na južnoj strani, do ulice Novice Cerovića na jugo-istoku. Ovaj projekat finansiran je Programom razvoja Prijestonice, ukupne vrijednosti oko 350 hiljada eura.

Ulica pripada Urbanističkom projektu Stari Obod”, dužine oko 210 metara i ukupne širine 10 metara, u okviru koje su kolovozne trake širine šest metara i dvostrani trotoari po dva metra. Radovi su obuhvatali i kompletno opremanje saobraćajnice atmosferskom i fekalnom kanalizacijom, te elektro, vodovodnom i instalacijom javne rasvjete.

Izgradnjom ove ulice poboljšana je saobraćajna infrastruktura i regulacija toka saobraćaja u centru grada. Ugovor je potpisan sa cetinjskom kompanijom Bombeton.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan uputiće Skupštini Prijestonice Cetinje Program podizanja spomen obilježja za 2022. godinu kroz koji će predložiti da ova ulica dobije naziv po studentu prava Žarku Marinoviću, mladiću iz Očinića koji je postao simbol stremljenja studenata Beogradskog univerziteta u borbi protiv fašizma.

U znak sjećanja na herojsku borbu 25-godišnjeg Marinovića, datum njegovog stradanja studenti su prograsili svojim danom i obilježavaju ga 4. aprila svake godine.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018