Kašćelan uputio Skupštini Odluku o podizanju spomen-obilježja Zvicerima
18.02.2022

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je Skupštini Prijestonice na usvajanje Odluku o podizanju spomen - obilježja civilnim žrtvama rata postavljanjem spomen-objeka članovima porodice Zvicer. Prethodno je, u junu prošle godine, Skupština Prijestonice usvojila Program podizanja spomen-obilježja za 2021. godinu, kojim je predviđeno postavljanje spomen ploče porodici Zvicer, koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina u selu Rokoči. Odluka je bila proslijeđena Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost.

 

Spomen-obilježje postavlja Prijestonica Cetinje u roku od 6 mjeseci od dana donošenja ove Odluke, a sredstva će biti obezbijeđena kroz budžet grada za 2022. godinu. Ocjenu i odabir umjetničkog rješenja spomen - ploče izvršiće stručna komisija koju obrazuje gradonačelnik Prijestonice Cetinje.

 

Porodica Zvicer stradala je u svom porodičnom domu, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi mučili, a potom spalili porodicu borca za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera. Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje djece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji.

 

“Stradanje ove porodice je simbol stradanja nevinih, posebno nedužne, maloljetne djece, u jednom teškom vremenu koje je proživljavala tadašnja Crna Gora, događaj koji se ne smije prepustiti zaboravu iz nužnosti da se ovako nešto nikada i nigdje više ne desi. Predmetno spomen-obilježje je pomen nevinima i nejakima, biljeg sjećanja, nauk savremenicima i zaostavština budućim generacijama, kako se ovako nešto nikada ne bi ponovilo”, navodi se u prijedlogu Odluke.

 

U obrazloženju iste se navodi da je podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali.

 

Spomen objekat biće postavljen u selu Rokoči, na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera.

 

Prijestonica Cetinje obezbijedila je saglasnost porodice Krivokapić, koja je sadašnji vlasnik imanja Zvicera.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018