Gradonačelnik Kašćelan razgovarao sa projektnim timom EU projekta Placement
01.12.2021

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan razgovarao je danas sa predstavnicima projektnog tima projekta „Placement“, koji Prijestonice Cetinje realizuje iz sredstava Evropske unije.

Budžet projekta, koji bi trebalo da omogući zapošljavanja, umrežavanje i obuke lokalnoj poljoprivredno-prehrambenoj zajednici i entitetima u Crnoj Gori, iznosi 399.995,96 eura. Od tog iznosa 95% biće kontribucija Evropske unije, odnosno 380.000 eura biće bespovratna pomoć EU Prijestonici Cetinje.

Projektni tim projekta, osim Prijestonice, čine podgorički Socio-ekonomski centar Crne Gore i beogradski Institut za zapadni Balkan (WEBIN). Obje organizacije imaju gotovo decenijsko iskustvo u primjeni projekata iz sredstava EU. Pridruženi entitet projekta je Klaster proizvođača pršute „Crnogorski pršut“.

Opšti cilj projekta jeste da se obezbijedi bolji kvalitet mjera za zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta na Cetinju. Ciljevi projekta su i da se olakša radna aktivacija nezaposlenih građana, posebno onih koji pripadaju ranjivim grupama, kroz informacione sesije, obuke i zapošljavanje, kao i da se osnaže kapaciteti poslodavaca i preduzetnika iz privatnog sektora sa Cetinja da kreiraju i omoguće obuku na radnom mjestu i otvore nova radna mjesta.

Projektom je planirana finansijska podrška kompanijama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora, poljoprivrednim domaćinstva i ostalim preduzetnicima.

Direktna podrška iznosiće  gotovo 50% vrijednosti ukupnog projekta, odnosno skoro 200 hiljada eura. Tim novcem Prijestonica Cetinje, u saradnji sa EU, subvencionisaće otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje postojećih kroz sertifikovane treninge i obuke.

Cilj je da se kompanijama omogući rast i razvoj kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom smislu dobijanjem kvalifikovane radne snage, ali i da se određenom broju teško zapošljiivih osoba omogući aktivno učešće u treninzima i obuci i moguće zapošljenje nakon toga.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018