Za poljoprivredna domaćinstva 25 solarnih panela
08.11.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uručio je danas korisnicima ugovore o dodjeli solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije u poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Cetinja.

„Kroz ovaj projekat, koji smo realizovali sa Progarmom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), vrijednim preko 33.000 eura, obezbijedili smo solarne panele i pružili podršku nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koji nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći”, objasnio je Kašćelan.

Prema njegovim riječima, projektom je obezbijeđeno 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije koji omogućavaju punjenje telefona, rad sijalice, radija, televizora i frižidera.

“Solarni sistemi se lako montiranju i demontiraju, pa će korisnici biti u mogućnosti da ih po potrebi uklanjaju i ponovo postavljaju u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova u skladu sa prinicipima dobrog domaćinskog upravljanja”, kazao je gradonačelnik. 

Podrška je data stanovnicima mjesnih zajednica Bata Cucka, Njeguši, Ćeklići, Čevo, Trešnjevo i Ubla Čevska. Inicijalno je bilo planirano da manji dio troškova, u iznosu od 10 odsto snose krajni korisnici, ali je Prijestonica odlučila da na sebe preuzme i taj dio, pa je opredijelila dodatnih oko 3.300 eura.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata Prijestonice kojim, kao peta po površini opština u Crnoj Gori, sa 370 kilometara seoskih puteva i 94 naseljena mjesta, pružamo podršku razvoju ruralnih oblasti. Za posljednje četiri godine uloženo je 3,5 miliona eura u putnu infrastrukturu uglavnom makadamskih puteva ili gledajući kroz asfalt, sanirano je oko 70 kilometara“, naveo je gradonačelnik.

Zajedno sa investicijama u seoske vodovode, vrijednim oko 250.000 eura, na čemu je Prijestonica,  kako je dodao, radila sa resornim ministarstvom, doprinijelo je tome da je broj seoskog stanovništva povećan za 100% u odnosu na 2018. godine kada je projekat započeo. „Indentične brojke imamo i kod broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava“.

„Naša želja je da vratimo život cetinjskim selima, da podstaknemo ljude na proizvodnju hrane, jer kao što znate, sve ono najbolje na crnogorske trpeze dolazi sa Cetinja. Podsjetiću na podršku koju Prijestonica daje pčelarima, kao i za druge oblasti poljoprivrede i za razvoj ruralnog turizma“, kazao je Kašćelan.

On je naveo i da su njegova i „vrata“ Prijestonice otvorena za svaki vid pomoći i podrške svima koji žele da pokrenu neki vid proizvodnje ili unaprijede postojeće kapacitete.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018