Procesu približavanja EU svi da daju doprinos
03.11.2021

Pred crnogorskim društvom veliki su izazovi na koje je nužan zajednički odgovor kako bi se odlučno nastavilo s reformama i tako doprinijelo približavanju evropskim vrijednostima, kazao je u Briselu gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

On je u svojstvu koopredsjedavajućeg 16. sastanka Zajedničkog savjetodavnog odbora između Komiteta regiona Evropske unije i Zajednice opština Crne Gore podsjetio da je  Evropska komisija nedavno predstavila Izvještaj o Crnoj Gori za 2021. godinu.

„Na žalost, ovogodišnji Izvještaj sadrži dosta negativnih ocjena i generalno ne predstavlja dobru sliku dinamike procesa pregovora sa EU. Ključne poruke u Izvještaju se odnose na odnos između tri grane vlasti i stepen političkih tenzija koje su sve više izražene, kao i podijeljenost društva. Takođe, naglašeno je da se zakoni donose po ubrzanoj proceduri bez neophodnih javnih konsultacija i bez odgovarajućeg uzimanja u obzir uslova za pristupanje EU“, naveo je gradonačelnik.  

Prema njegovim riječima, u Izvještaju je, kada je u pitanju sprovođenje reforme javne uprave, EK ocijenila Crnu Goru umjereno spremnom, te da je u prethodnoj godini napravljen ograničen napredak.

„Navodi se da su nedavne reorganizacije javne uprave dovele su do značajnih promjena zaposlenih, kao i da je pregovaračka struktura znatno oslabljena, ugrožavajući kapacitet Crne Gore da zadrži iskusne zaposlene u pitanjima vezanim za proces pristupanja EU u mnogim sektorima. Potrebna je jaka politička volja za efektivnu depolitizaciju javnog servisa, optimizaciju državne uprave i sprovođenje upravljačke odgovornosti“, naveo je Kašćelan. 

On je kazao da će tokom sastanka biti razgovarano i o internetu i socijalnim mrežama kao sredstvima (dez)informisanja i političke mobilizacije građana, odnosno o iskustvima iz Crne Gore i Evropske unije.

„Razorne i dugoročne posljedice koje lažne informacije mogu imati na pojedince, institucije i društvo u cjelini zahtijevaju koordinisan pristup javnih institucija, organizacija civilnog društva, medija i drugih aktera u cilju suzbijanja dezinformacija“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

Osim gradonačelnika Kašćelana, u svojstvu kopredsjedavajućeg, učesnicima se obratio i Roberto Ćambeti, predsjednik Regionalnog vijeća Veneta iz Italije, dok su o posljednjim dešavanjima u Crnoj Gori i njihovim reperkusijama po proces integracija u Evropsku uniju govorili dr Dr Mark Speicher, njemački državni sekretar za savezne, evropske i međunarodne poslove i ovlašćeni predstavnik pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija na saveznom nivou, Rikardo Seri, šef Sektora za evropske integracije, politička pitanja, medije i informisanje u Delegaciji EU u Crnoj Gori i Darko Mrvaljević, predsjednik Odbora za EU integracije i međunarodnu saradnju Zajednice opština Crne Gore.

Na sesiji o internetu i socijalnim mrežama kao sredstvima (dez)informisanja i političke mobilizacije građana, govoriće profesorica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Zagrebu Milica Vučković i glavni i odgovorni urednik Pobjede Draško Đuranović.

Osim gradonačelnika Kašćelana, delegaciju predstavnika crnogorskih opština  predstavljali su članovi ZSO-a, odnosno predsjednici Bara, Kotora, Ulcinja i Pljevalja - Dušan Raičević, Vladimir Jokić, Aleksandar Dabović i Igor Golubović, dok se predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović uključio online. Sjednici je  prisustvovala i Vanja Starovlah, pomoćnica Generalnog sekretara Zajednice opština za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018