Cetinje Grad gost 22. Lučindanskih susreta
31.10.2021

Prijestonica Cetinje bila je Grad gost 22. Lučindanskih susreta koje je u Zagrebu organizovalo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“.  Tradicionalno Lučindansko druženje Crnogoraca ove godine bilo je  posvećeno obilježavanju 100. godišnjice smrti crnogorskog knjaza i kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan je u pozdravnom pismu organizatorima i učesnicima naveo da je „posebna čast i zadovoljstvo što Prijestonica ove godine, na 22. Lučindanskim susretima, predstavlja Crnu Goru“.

„Cetinje je srce naše države, predstavlja njenu dušu, a u njemu su protkani crnogorska istorija, kultura i tradicija. Na prijestonom Cetinju uvijek je gorela crnogorska luča, a ona i danas, u vremenu brojnih izazova i povrtaku duhova mračne prošlosti brani slobodarsko, evropsko i antifašističko biće crnogorskog naroda. Na to nas obavezuje nasljeđe koje je ostavio kralj Nikola, od čije smrti je prošao cio vijek, a čemu ste i vi posvetili ove Lučindanske susrete“, napisao je Kašćelan.

On je dodao da istorija uči, ali i opominje. „Nažalost, pokušaji urušavanja i potiranja crnogorske države i nacije ne prestaju, ali se ne smanjuje ni crnogorska želja i snaga, crnogorski prkos da zaštiti i odbrani ono najsvetije što ima – suverenu i nezavisnu Crnu Goru“.

Gradonačelnik je ocijenio da su Lučindanski susreti manifestacija vrijedna pažnje i poštovanja, jer duže od dvije decenije okuplja crnogorsku zajednicu, radi na očuvanju baštine i osnažuje mostove saradnje i prijateljstva sa hrvatskim narodom.

„Crna Gora je decenijama prepoznata po svom multikulturalnom i multikonfesionalnom karakteru, poznata je kao dobar susjed, prijatelj i oslonac. Cetinje prati takvo određenje, nastoji da osnažuje saradnju sa svim susjedima, posebno sa onima koji teže istom cilju i istim vrijednostima – onima koje baštini porodica evropskih naroda“, poručio je Kašćelan.

Na svečanosti koja je organizovana u Kino dvorani Studentskog centra u toku programa predstavljana je Grafička mapa „Kralj“ autora Dimitrija Popovića, koja je štampana u 100 numerisanih primjeraka. Grafička mapa pod rednim brojem 45 poklonjena je Prijestonici Cetinje. 

Prijestonicu Cetinje na Lučindanskim susretima, u ime gradonačelnika Kašćelana, predstavljala je sekretarka Senata Silvana Radonjić, dok su u delegaciji bili sekretarka Sekretarijata za investicije i održivi razvoj Maja Koljević,  direktor Turističke organizacije Oskar Huter i direktor Centra za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom u Prijestonici Božidar Drecun.

U umjetničkom programu učestvovali su glumac Slobodan Marunović, flautistkinja Žana Lekić i KUD „Njegoš“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018