Reagovanje na saopštenje NVO Aktivna zona
26.10.2021

Prijatno smo iznenađeni saopštenjem za javnost NVO Aktivna zona, jer je nakon avgustovskih izbora prošle godine i takozvanog „oslobođenja“ Crne Gore zanijemio civilni sektor i utonuo u dobrovoljnu hibernaciju.

Radujemo se da ipak ima onih koji vode računa o javnom interesu, dok ostali čekaju na priključak u neku formu političkog organizovanja, što primjećujemo da pojedincima iz NVO sektora ne pada teško.

Radi cetinjske javnosti i aktivista i volontera NVO Aktivna zona navodimo nekolika pojašnjenja situacije kojom se u saopštenju bavila ova nevladina organizacija:

  • Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan funkciju obavlja u punom kapacitetu i tako će biti dok god je u mandatu – bilo to još mjesec ili još četiri ili osam godina. Demokratski standard nalaže da javni funkcioner radi u najboljem interesu javnosti do predaje dužnosti, jer sistem mora da funkcioniše bez obzira ko je i do kada na bilo kojoj funkciji.
  • Odgovor u čije ime gradonačelnik ide u mjesne zajednice daće Cetinjani na izborima - dakle svi oni u čije je ime radio u posljednje četiri godine vodeći računa da je uvijek prvo gradonačelnik svih građana, pa onda predstavnik političke partije koja ga je delegirala na tu funkciju.    
  • Gradonačelnik za rad koristi sredstva koja su mu na raspolaganju u skladu sa Ustavom, zakonima i Statutom prijestonice.  O zakonitosti njegovog rada i lokalne uprave već su se više puta pozitivno izjasnili i Agencija za sprječavanje korupcije, ali i razne inspekcije s nacionalnog nivoa obavljajući redovne poslove iz svoje nadležnosti.
  • Posjete mjesnim zajednicama realizovane su u kontinuitetu od 2018. godine, tj. od početka mandata gradonačelnika Kašćelana. Komunikacija sa mjesnim zajednicama i građanima je stalna, pa je tako i danas organizovan prijem za 20 građana iz različitih mjesnih zajednica, iz grada i obje nahije. To što vi ne znate za posjete, ne znači da se nijesu desile.  
  • Konačno, možemo se djelimično saglasiti sa konstatacijom da objekti pojedinih mjesnih zajednica nijesu pristupačni građanima, ali zato gradonačelnik jeste - bilo u kabinetu, na ulici, na sportskim igralištima i terenima ili na gradilištima koje svakodnevno obilazi. Nikada se nije desilo da je odbio razgovor sa građanima ili pomoć bilo kome ko je za to ispunjavao uslove.

Ističemo da je jak civilni sektor važan za demokratizaciju društva i njegov ukupni napredak, te da je saradnja javnih vlasti i organizacija civilnog društva poželjna i nužna. Isto tako, u tom odnosu veoma je važan odgovoran odnos prema javnosti koja mora biti tačno, objektivno i nepristrasno informisana o svim aktivnostima koje mogu uticati na živote ljudi.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018