Đorđe Šćepović dobitnik nagrade Aleksandar Leso Ivanović
09.10.2021

Nagrada „Aleksandar Leso Ivanović“ za 2021. godinu biće dodijeljena Đorđu Šćepoviću za knjigu poezije „Glasnici“. To je odlučio žiri za dodjelu ovog priznanja za književno stvaralaštvo, kojeg su činili predsjednik Milorad Popović i članovi Dragana Tripković i Aleksandar Radoman.

Ovogodišnjem laureatu nagradu će dodijeliti gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan 21. novembra, na dan rođenja pjesnika Aleksandra Lesa Ivanovića.

Nagradu „Aleksandar Leso Ivanović“ za najbolju knjigu poezije utemeljila je Književna opština Cetinje sredinom 80-ih godina prošlog vijeka, obnovio je Otvoreni kulturni forum prije desetak godina, a danas je dodjeljuje Prijestonica Cetinje za književno stvaralaštvo. Dosadašnji laureati nagrade su, pored ostalih, Vojo Šindolić, Mladen Lompar, Marko Vešović...

U obrazloženju žirija navodi se da je Šćepovićeva knjiga „Glasnici“ - sačinjena od tri pjesnička ciklusa „Neopiranje“, „Fragment“ i „Užurbanost“ - autentično poetsko iskustvo u okviru savremene crnogorske književnosti.

„Referencijalni okvir ove zbirke uveliko prevazilazi lokalna i nacionalna određenja, uspostavljajući odnos s književnom tradicijom, u eliotovskome značenju toga pojma, kroz gustu mrežu intertekstualnih tragova“, kaže se u obrazloženju.

Na tematsko-motivskom planu, kako se dodaje, Šćepovićeva poezija donosi „cijeli spektar prepoznatljivih toposa – identitet, egzistencija, porijeklo i smisao poezije... motivi su koji tvore specifičnu formu mitologije svakodnevice u Šćepovićevoj knjizi“.

„U svijetu bez ultimativnih odgovora, kakav je svijet Šćepovićeve poezije, sumnja i ironija jedine su preostale tačke oslonca“, navodi se u obrazloženju.

Žiri, između ostalog, pojašnjava i da „propitujući neke od temeljnih vrijednosti ljudske egzistencije, ironijski se poigravajući sa znakovljem i mogućnostima njegove denotacije, samosvjesno i dijaloški postulirano, te u najboljoj tradiciji poezije otpora, Šćepovićevo poetsko pismo jedinstvena je vrijednost savremene crnogorske pjesničke produkcije“.

Đorđe Šćepović objavio je knjige poezije „Provincije spasa“ (2004), „Molitva za Judu“ (2004), „Par riječi o strahu“ (2005), „Apostol iz Bloka A“ (2006), „Triput reci metropola i nahrani ptice slovima“ (2009), „Dok crtah mapu svojih putovanja“ (2016), „Prije objave“ (2017), „Doba“ (2018) i „Glasnici“ (2020), te knjigu kratke proze „Gozba“ (2019) koja je nagrađena nagradom „Zaim Azemović“. Poezija mu je prevođena na engleski, mađarski i slovenački jezik.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018