Cetinje i Sankt Peterburg uspostavljaju saradnju
05.10.2021

Istorijska, kulturna i duhovna bliskost Prijestonice Cetinje i Sankt Peterburga i snažne tradicionalne veze odlična su osnova za unapređenje saradnje između dva grada, ocijenjeno je u toku video konferencije koju su danas organizovale uprave Cetinja i St. Peterburga.

Na sastanku je dogovoreno da se u najkraćem roku, kroz pismo o namjerama i tkz. "mapu puta“, preciziraju oblasti saradnje, i da se nakon toga uspostavi direktna komunikacija između službi i organa dva grada koje će sprovoditi dogovorene aktivnosti.

Delegacija Prijestonice Cetinje, u kojoj su osim gradonačelnika Aleksandra Kašćelana, bili i predsjednica Skupštine Dejana Dizdar i predsjednik Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju Borislav Pravilović, prenijela je kolegama iz St. Peterburga interesovanje za saradnju u oblasti privrede, ekologije i turizma, obrazovanja, nauke i inovacija, kulture, umjetnosti i sporta.

Posebno interesovanje iskazali su za saradnju u oblasti omladinskih politika i madih, kao najvrijednijeg potencijala za razvoj svake zemlje, ali i za razmjenu najboljih iskustava i praksi u svim oblastima djelovanja lokalnih uprava.     

Potpredsjednik Odbora za Međunarodne odnose St. Peterburga Andrej Klutkov, koji je predvodio rusku delegaciju, saglasio se sa gradonačelnikom Kašćelanom da postoji veliko interesovanje za saradnju dva grada i puno zajedničkih tema koje se mogu pokrenuti.

I St. Peterburgu su mladi u fokusu, jer grad ima 55 fakulteta, ali i ekologija, privredna i kulturna saradnja. U gradu se organizuje više foruma – ekonomski, inovacioni, kulturni, forum mladih, a u gradskoj upravi posebno su ponosni na festival Slovenski svet, koji postoji od 2013. godine i, između ostalog, promoviše saradnju sa balkanskim zemljama.  

Klutkov je pozvao gradonačelnika Kašćelana sa sardanicima da posjeti St. Peterburg, jer je to dobra prilika za konkretizovanje saradnje i povezivanje dva grada.  

Video konferenciji prisustvovao je ambasador Crne Gore u Moskvi Milorad Šćepanović koji je najavio podršku snaženju veza između Cetinja i St. Peterburga, ali i Crne Gore i Rusije. 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018