Iskustva Rumunije dragocjena na putu ka EU
01.10.2021

Crna Gora i Rumunija prijateljske su države koje dijele spoljnopolitičke prioritete i uspješno sarađuju u okviru NATO-a, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na otvaranju petodnevne manifestacije Dani Rumunije u Crnoj Gori.

„Rumunija u kontinuitetu podržava integraciju Crne Gore u Evropsku uniju, a njena iskustva mogu nam biti dragocjena u suočavanju sa izazovima u EU integracijama, posebno prilikom ispunjavanja mjerila za zatvaranje pregovaračkih poglavlja“, kazao je Kašćelan.

On je rekao da prostor za saradnju dvije države vidi u razmjeni iskustava i najboljih praksi za povalačenje sredstava iz EU fondova, kao i prilikom pisanja projekata koji su održivi i fokusirani na razvoj lokalnih zajednica.

„Želimo da ohrabrimo razmjenu iskustava i znanja koja se odnose na jačanje administrativnih kapaciteta, posebno u javnoj upravi na lokalnom nivou, ali i da sarađujemo u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, kulture, umjetnosti i sporta. Posebno smo zainteresovani za poslovnu saradnju i jačanje ekonomskih veza između naših država“, poručio je Kašćelan.

On vjeruje da postoji interesovanje za poslovnu saradnju na obje strane, navodeći da je Prijestonica spremna da posreduje i omogući rumunskim firmama kontakte cetinjskih privrednika – posebno iz sektora prerade mesa.

Kašćelan je uvjeren da će i potpisivanje sporazuma o bratimljenju između Cetinja i Alba Julije, koje je planirano za ponedjeljak, biti dodatni podsticaj odnosima dvije države, čemu se kao grad i uprava posebno raduju.

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Viorel Ardeleanu naveo je da je od „velike važnosti da se bolje poznajemo, jer će Crna Gora uskoro postati nova članica Evropske unije“.

„Ali do tog trenutka, nadam se prije isteka mog ambasadorskog mandata u Crnoj Gori, želimo pomoći i podržati naše crnogorske prijatelje da brže napreduju u procesu evropskih integracija“, kazao je on.

Ardeleanu je rekao da će gradonačelnici Alba Julije i Cetinja u ponedjeljak potpisati sporazum o bratimljenju dva grada, koji će predstavljati osnovu za blisku saradnju lokalnih vlasti i naroda dvije zajednice. „Imamo mnogo toga za naučiti jedni od drugih i za podijeliti“.

„Rumunija i Crna Gora su dvije prijateljske zemlje, članice istog saveza i smještene su u istom regionu. Imamo mnogo toga zajedničkog, iste vrijednosti, isti način života, mnoge istorijske i kulturne čvrste veze“, kazao je ambasador.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018