Cetinje srce frankofonije u Crnoj Gori
20.09.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan primio je danas delegaciju Parlamentarne skupštine frankofonije sa kojom je razgovarao o mogućnosti da Skupština Crne Gore postane dio ove važne svjetske asocijacije. Na sastanku je ocijenjeno da je Cetinje zbog svoje istorije, kulture, jezičke osobenosti i raznolikosti koju njeguje „srce frankofonije“ u Crnoj Gori.

Osim ambasadora Francuske u Crnoj Gori Kristijana Timonijea, u delegaciji su bili Žak Krabal, generalni sekretar Parlamentarne skupštine, Fatmir Leci, savjetnik u ovoj asocijaciji, i Filip Korard, senator i poslanik iz belgijske frankofone regije Valonija.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da je Prijestonica otvorena za sve inicijative koje doprinose boljem pozicioniranju i razvoju Cetinja i Crne Gore. Naveo je da se na Cetinju održavaju prva proljećna i jesenja zasjedanja nacionalnog parlamenta, te da će upoznati kolege iz crnogorske Skupštine sa inicijativom Parlamentarne skupštine.

On je sagovornicima predložio da razmotre mogućnost otvaranja Francuskog ugla na Cetinju, kao i da u saradnji sa Prijestonicom organizuju Dane frankofonije u martu 2022. godine. 

Ambasador Timonije kazao je gradonačelniku Kašćelanu da je delegacija Palamentarne skupštine prvi put u Crnoj Gori, te da je cilj posjete sagledavanje mogućnosti da se Skupština Crne Gore priključi ovoj asocijaciji čiji su članovi parlamenati iz 90 zemalja svijeta.

„Želio sam da posjetu počnemo na Cetinju. Polaganjem vijenca na grob kralju Nikoli odali smo počast ovom velikom predstavniku frankofonije, za koju je mnogo uradio. U njegovo vrijeme mnogi predstavnici frankofonije učestvovali su u modernizaciji Crne Gore“, kazao je ambasador.      

Generalni sekretar Parlamentarne skupštine Žak Krabal kazao je da se u Prijestonici osjeća kao „kod kuće“, jer Cetinje predstavlja srce frankofonije u Crnoj Gori.

„Naš cilj je da Skupština Crne Gore postane dio Parlamentarne skupštine, jer se sada ne čuje njen glas u frankofoniji“, poručio je on.  

Senator i poslanik iz belgijske frankofone regije Valonija Filip Korard ocijenio je da bi Cetinje moglo da bude dio mreže frankofonih opština svijeta zbog svoje bogate istorije i kulturne raznolikosti, te da bi Parlamentarna skupština u tom smislu mogla da bude partner Prijestonici.

Tokom posjete Prijestonici, delegacija je posjetila i cetinjsku Gimnaziju, Muzej kralja Nikole, Biljardu i Umjetnički muzej.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018