Cetinje prašta ali ne zaboravlja
06.09.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je da je ponosan na Cetinjake i Cetinjane, ali i sve one koji su prethodnih dana bili u gradu zbog načina su pokazali kako se voli svoja zemlja i kako se brane osnovne civilizacijske vrijednosti 21. vijeka.

„U vama vidim potencijal i snagu koja može nadjačati sve pokušaje narušavanja građanskog koncepta naše države i svih vrijednosti po kojima se Crna Gora prepoznaje. Cetinje je ponosit grad otvorenog srca i širokih vidika, i zna da se postavi prema svakoj situaciji u kojoj se nađe. Prašta, ali ne zaboravlja“, kazao je Kašćelan gostujući u Jutarnjem programu RTCG.

Kazao je da je jutros na Cetinju bilo mirno, ali da je evidentno razočarenje građana zbog svega što se dešavalo prethodnih dana, a posebno zbog epiloga jučerašnjeg događaja.

„Juče u poslijepodnevnim satima organizovali smo čišćenje i pranje gradskih ulica, jer se u vazduhu snažno osjećao suzavac u gotovo svim djelovima grada. Tu aktivnost zajedno su sprovele službe Komunalnog, Vodovoda i Služba zaštite i spašavanja, koje će danas ponovo izvršiti pranje gradskih ulica s pojačanom dozom hlora, jer se suzavac i dalje osjeća u vazduhu“, rekao je Kašćelan.

Na pitanje novinarke da li je bilo dovoljno bezbjedno za sve i da li je sprovedena srazmjerna upotreba sile, Kašćelan je kazao da je nekoliko desetina građana i policajaca povrijeđeno i podsjetio na ocjenu Savjeta za građansku kontrolu rada policije koji je konstatovao prekomjernu upotrebu hemijskih sredstava i korišćene gumenih metaka. „Osnovno državno tužilaštvno na Cetinju formiralo je još jedan predmet radi utvrđivanja da li su policijski službenici 4. i 5. septembra, prilikom građanskih protesta, izvršili neko krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Kašćelan je podsjetio da je više puta u posljednjih nekoliko sedmica, ali i neposredno pred događaj ustoličenja, pozivao izvršnu vlast i Srpsku pravoslavnu crkvu na odgovoran odnos prema onome što im građani Cetinja i većinske Crne Gore poručuju, ali i što pokazuju procjene bezbjednosnih službi.

„Uvjeren sam da su se jučerašnje scene s cetinjskih ulica i prilaza gradu mogle izbjeći da je bilo sluha i volje da se jednako garantuju ustavna prava svim građanima ove zemlje“, zaključio je Kašćelan.     

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018