Gradonačelnik Kašćelan govorio na otvaranju naučne konferencije Cetinjski filološki dani
01.09.2021

Jezik je najvjernija slika jednog naroda, kroz koju se najupečatljivije potretiše sva njegova prošlost i savremnost, i na čijim simbolima počiva njegova budućnost, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan na otvaranju međunarodne naučne konferencije „Cetinjski filološki dani“, koja je u Prijestonici okupila oko 60 domaćih i stranih naučnika.

Prema njegovim riječima, Cetinje je kao viševjekovni duhovni i kulturni centar Crne Gore pravo mjesto za održavanje ovog simpozijuma od nacionalnog značaja za nauku i kulturu.

„Upravo se kroz ove dvije oblasti i polja interesovanja najbolje prožimaju vrijednosti savremene civilizacije - one vrijednosti koje prevazilaze geografske granice i uspostavljaju veze među ljudima iz različitih etničkih i socijalnih grupa, a koje povezuje žeđ za znanjem i za prosperitetom“, rekao je Kašćelan.

On smatra da nema napretka bez nauke i njenih dostignuća „kao što nije moguće sačuvati osobenost bilo koje zajednice bez njegovanja i očuvanja nacionalne kulture“.

Kašćelan je naveo da mu je zadovoljstvo što je Prijestonica Cetinje pokrovitelj simpozijuma, koji treći put organizuju Fakultet za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja i Crnogorsko filološko društvo iz Podgorice.

„Zato, s posebnim poštovanjem, pozdravljam aktivnosti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, jer vjerujem da vrijedno rade na očuvanju jezičkog nasljeđa Crne Gore kroz njegovu naučnu i prosvjetnu valorizaciju. Kao predstavnik grada kojeg su osnovali oni što su pokrenuli prvu državnu štampariju na svijetu, i to svega nekolike decenije nakon Gutenbergova otkrića, moram istaći da mi imponuje što je uprava Fakulteta za crnogorski jezik i književnost odabrala da se ovaj skup tradicionalno održava na Cetinju“, naveo je on..

On vjeruje da bi ta odluka radovala i one osnivače savremene montenegristike koji su svoj život ili svoje djelo vezali za Cetinje.

„Prilika je stoga da s pijetetom spomenem Vojislava P. Nikčevića, Dušana Martinovića, Dragoja Živkovića, Radoslava Rotkovića, Radoja Radojevića, Ratka Đurovića i druge bez kojih nauka o crnogorskom jeziku, književnosti i kulturi ne bi bila ono što jeste“, rekao je gradonačelnik Kašćelan.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018