Govor gradonačelnika Aleksandra Kašćelana na vanrednoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje
27.08.2021

Poštovana predsjednice Skupštine,

Uvaženi odbornici,

Poštovani građani i predstavnici medija,

Zahvaljujem na prilici da danas sa vama i ukupnom javnošću podijelim svoje viđenje o ovom značajnom političko-religijskom pitanju koje je dodatno polarizovalo crnogorsko društvo i znatno podiglo vjerske i nacionalne tenzije, prijeteći da ugrozi javni red i mir, i ukupnu bezbjednost.

Uvjeren sam da vam nijesu nepoznati stavovi lokalne uprave o mogućim posljedicama najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, ali sam dužan, zbog ukupne situacije koja u bezbjednosnom smislu nije na zadovoljavajućem nivou, da još jednom ponovim da je naš najvažniji prioritet očuvanje mira i stabilnosti uz poštovanje prava i sloboda svih građana.

Javne vlasti moraju obezbijediti dosljednu primjenu Ustavom garantovanih prava i sloboda u skladu sa načelima demokratije i sekularnog uređenja države. Građanima, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili nacionalnu pripadnost, mora biti omogućeno uživanje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, prava na slobodu mišljenja i izražavanja, te prva na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja.

Nažalost, posljednjih mjeseci i sedmica, svjedočimo narativu u kojem se, kroz dnevno-političku prizmu, vješto manipuliše vjerskim i nacionalnim osjećanjima, unosi nemir i podgrijava netrpeljivost među građanima Crne Gore koji pripadaju različitim vjerskim i etničkim grupama.

Takva situacija posebno je došla do izražaja u kontekstu najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, a naročito zbog činjenice da se u sekularnoj i građanskoj državi, članici NATO-a i kandidatu za članstvo u EU, sa najviših instanci zakonodavne i izvršne vlasti daje primat jednoj vjerskoj zajednici, dok se ustoličenju  vjerskog poglavara daje nivo događaja od državnog značaja.

S druge strane građanima koji drugačije misle pripisuju se neprimjereni kvalifikativi i direktno krše Ustavom i međunarodnim aktima garantovana prava i slobode. Na djelu je, dakle, makar verbalno, otvorena diskriminacija, koja činom hirotonije u Cetinjskom manastiru – simbolu crnogorske državnosti i osobenosti, dobija i politički karakter, a sve zbog uloge crkve Srbije na posljednjim parlamentarnim izborima.

Već je saopšteno sa različitih državnih adresa da, u susret najavljenom ustoličenju, bezbjednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, te da su tenzije podignute do te mjere da smo svakodnevno u javnom prostoru zasuti mnoštvom poruka uznemiravajućeg i neprimjerenog sadržaja.

Sagledavajući pažljivo kontekst dostupnih poruka i informacija, kao i činjenicu da najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru vrijeđa nacionalna i religijska osjećanja pravoslavnih vjenika koji se izjašnjavaju kao Crnogoraci koji, kao većinski narod u Crnoj Gori, imaju poseban sentiment i poštovanje prema tom sakralnom objektu, lokalna administracija i ja kao gradonačelnik smo mišljenja da bi taj vjerski obred trebalo obaviti van Cetinja.

Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbjednosne situacije i svim potencijalnim rizicima, ali i instrumenti moći koji proizilaze iz Ustava i zakonskih akata. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i pažljivo sagledavanje svih relevantnih činjenica, a prije svega na poštovanje Ustava Crne Gore.

Pozvam i mitropolita Joanikija da, kao duhovnik, pozove vjernike na smirivanje tenzija i da, uzimajući u obzir cjelokupnu situaciju, čin ustoličenja organizuje van Cetinja. Izazovna vremena traže mudre odluke i kompromise radi opšteg dobra. Taj čin bi, po mom sudu, bio znak da kao društvo i pojednici napredujemo ka istinskoj zajednici građana u kojoj se uvažavaju i poštuju različitosti.

Poštovani odbornici i odbornice,

Iskreno vjerujem da je dijalog jedini način da se nađe rješenje u svim kompleksnim situacijama i u tom kontekstu dodatno cijenim vrijednost ove sjednice. Ohrabrujem narodne zastupnike iz vlasti i opozicije da u demokratskoj atmosferi i razmjeni mišljenja dođu do rješenja koje je najprihvatljivije za sve nas. Prije toga, važno je da se svi zapitamo, jesmo li uradili sve što je u našoj moći.

Naša zajednička obaveza je da dostojanstveno i odgovorno, nepristrasno i prilježno, danas na Cetinju sačuvamo vrijednosti građanske, antifašističke i evropske Crne Gore i njene prijestonice. Da jasno i nedvosmisleno poručimo da je Crna Gora domovina svih njenih naroda, čija se etnička, nacionalna i vjerska osjećanja poštuju i štite.

Na Cetinju su vazda stolovale mudre glave. Crnogorski vladari nijesu povlađivali ničijim interesima, već su uvijek, misleći svojom glavom, vladali i vodili svoj narod putem uspjeha i napretka.

Crna Gora se mora nositi u srcu, a Ustav i zakoni držati u ruci i po njima djelovati.

Hvala vam na pažnji.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018