Na Cetinju otvorena izložba Crna Gora, nekad i sad
20.08.2021

Izložba „Crna Gora, nekad i sad“ posveta je dugogodišnjem prijateljstvu crnogorskog i američkog naroda. Ona je  svjedočanstvo da naša društva dijele iste vrijednosti koje počivaju na humanizmu, posvećenosti čovjeku i potrebi da se pomogne svima koji su nevolji, kazao je novinarima nakon otvaranja izložbe gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan.

Izložba „Crna Gora, nekad i sad“ otvorena je na Dvorskom trgu na Cetinju, a sa gradonačelnikom Kašćelanom posjetila ju je američka ambasadorka u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, kao i polaznici ambasadinog Access programa mikrostipendija za učenje engleskog jezika.

„Izložba nam daje uvid u jedinstvene ljepote Crne Gore koje su prije 100 godina trajno zabilježili američki fotografi, koji su zajedno sa volenterima - američkim ljekarima i medicinskim sestrama, došli u našu zemlju“, naveo je Kašćelan.

On je pojasnio da je Američki crveni krst bio je prva strana organizacija koja je u Crnu Goru došla nakon Prvog svjetskog rata da pomogne onima kojima je bila neophodna medicinska pomoć.

„Izložba „Crna Gora, nekad i sad“ ne podsjeća samo na istorijsku saradnju Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država. Ona istovremeno naglašava i naše savezništvo u suočavanju sa izazovima današnjice, kao što su pandemija koronavirusa, bezbjednosne prijetnje i borba protiv terorizma, te partnerstvo radi očuvanja i razvoja demokratije, jačanja vladavine prava, kreiranja novih ekonomskih prilika, kao i saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, kulture i umjetnosti“, ocijenio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, danas s ponosom konstatujemo da su Crna Gora i Sjedinjene Američke Države NATO saveznici, udruženi u očuvanju globalnog mira i poretka, na principima koji garantuju demokratski razvoj i prosperitet objema državama.

Ambasadorka Rajnke navela je da izložba svjedoči o prijateljstvu i partnerstvu SAD i Crne Gore koje traje duže od 100 godina.

„Prošle godine smo intenzivno sarađivali tokom zdravstvene krize prouzrokovane pandemijom Covid 19. Na fotografijama su prikazane situacije prije 100 godina kada je Američki crveni krst došao da pruži pomoć poslije Prvog svjetskog rata, a mi smo prošle godine pružili pomoć kako Crvenom krstu Crne Gore, tako i drugim partnerima kroz niz projekata, uključujući između ostalog i donaciju medicinske opreme za monitornig i dijagnostiku Opštoj bolnici „Danilo I“ na Cetinju“, navela je ambasadorka.

Ambasadorka Rajnke podsjetila je da je u ime američkog naroda takom nedavne posjete Cetinju uručila i donaciju lokalnoj upravi, Osnovnom državnom tužilaštvu i sudovima u vidu opreme kako bi se obezbijedila sigurnija radna atmosfera za zaposlene i korisnike, odnosno posjetioce ovih institucija.

„Sjedinjene Američke Države su kao partner, prijatelj i saveznik veoma ponosne što pomažu građanima Cetinja i Crne Gore. Nadamo se  da će se saradnja nastaviti i u godinama koje slijede“, kazala je Rajnke.

Ambasadorka Rajnke i gradonačelnik Kašćelan pozvali su građane i građanke Cetinja da posjete izložbu „Crna Gora, nekad i sad“ , koja će na platou ispred Dvorca kralja Nikole biti dostupna do 29. avgusta.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018