Gradonačelnik Kašćelan pisao ambasadorima povodom ustoličenja Joanikija
18.08.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je pismo rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori u kojem je ukazao na kompleksnost društveno-političke situacije u zemlji, te na rast tenzija usljed najavljenog ustoličenja Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru.

On je pozvao predstavnike diplomatskog kora da u dijelu svojih nadležnosti apeluju na smirivanje tenzija i poštovanje volje dijela crnogorske javnosti da se ustoličenje mitropolita Joanikija ne održi na Cetinju, već da se za taj čin odabere neko drugo mjesto u Crnoj Gori.

„Uvažavam vjerska prava i slobode svih građana, ali vjerujem da očuvanje mira u ovom trenutku mora biti prioritet“, napisao je Kašćelan, dodajući da je kao prvi čovjek grada, koji je zabrinut trenutnim razvojem situacije, u obavezi da učini sve što je u njegovoj moći da se eventualne neželjene posljedice spriječe.

On je ukazao da posebnu odgovornost u ovom delikatnom trenutku imaju nosioci vlasti na svim nivoima te da je, sa najviših državnih adresa, neprihvatljiva naklonost prema bilo kojoj vjerskoj ili etničkoj zajednici, a bilo kakvo uskraćivanje građanima da misle i osjećaju drugačije apsolutno nedopustivo.

Kašćelan je podsjetio da je Crna Gora mnogo puta u svojoj dugoj istoriji bila na prekretnicama, ali da je mudrošću i staloženošću uspijevala da očuva mir i multietnički sklad.

„Vjerujem da ćemo i danas, sa naučenim lekcijama iz prošlosti, znati da smirimo tenzije i povedemo Crnu Goru naprijed, putem prosperiteta. Siguran sam da će najodgovorniji nosioci vlasti imati dovoljno mudrosti i volje da ne dozvole vjerski i etnički motivisane podjele, i da spriječe izazivanje nereda", navodi se, između ostalog, u pismu gradonačelnika Kašćelana ambasadorima.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018