Delegacija Prijestonice i UBNORA položila vijenac na spomen ploču na Duboviku
16.08.2021

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Dejana Dizdar i predsjednik UBNORA Cetinja Stevan Radunović položili su danas vijenac na spomen-ploču strijeljanim partizanima na Duboviku. Polaganju vijenca prisustvovali su i predstavnici porodica stradalih rodoljuba, odajući tako počast svim žrtvama fašizma u periodu od 1941. do 1945. godine.

„O hrabrosti Crnogoraca svjedoče mnoge istorijske činjenice, a među njima i ta da se crnogorski narod prvi digao na opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi i tom prilikom oslobodio dobar dio crnogorske teritorije. Međutim, nakon toga su italijanske snage krenule u nemilosrdan revanšizam i progon aktera crnogorskog ustanka i strijeljale čak 23 Crnogorca upravo na ovom mjestu prije 80 godina. Jedan je strijeljan baš ovdje, a ostala 22 su pronađena u narednih nekoliko dana u blizini“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, ovakvi heroji zaslužuju „da im se poklonimo i da ih se sa velikim poštovanjem sjećamo“.

„Oni su zaslužni za to što se mi danas dičimo hrabrošću Crne Gore, budući da je naša država prva ustala na opštenarodni ustanak i da je dala daleko veći doprinos s obzirom na broj boraca i broj stradalaih srazmjerno ukupnom broju stanovnika“, poručio je Radunović.

Spomen-ploča u Duboviku čuva sjećanje na ustanike koje je 3. avgusta 1941. godine strijeljao fašistički okupator. Događaj je povezan sa odmazdom italijanskih snaga nad trinaestojulskim ustanicima. Strijeljani partizani bili su iz Njeguša, Bjelica i Ćeklića. 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018