Prijestonica i UNDP obezbjeđuju 25 solarnih panela za kvalitetniji život na selu
29.07.2021

Obezbjeđivanjem solarnih panela za proizvodnju električne energije unaprijediće se uslovi za život i poljoprivrednu proizvodnju za 25 domaćinstava u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Cetinja. Sporazum o finansiranju nabavke solarnih fotonaponskih sistema potpisali su gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Daniela Gašparikova.

“Želimo da obezbijedimo bolje uslove za povratak i život ljudi na selu. Cetinjski kraj, posebno u ruralnim područjima, je surov pa Prijestonica ulaže napore da obezbijedi osnovne uslove za život tamo - vodu i struju. Raduje me što je UNDP prepoznao i podržao ova naša nastojanja i stoga izražavam posebnu zahvalnost na ovom projektu nabavke solarnih panela koji ćemo zajedno da realizujemo”, kazao je Kašćelan.

Solarni paneli su namijenjeni za nosioce i članove porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koji nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći. Podrška je namijenjena stanovnicima mjesnih zajednica: MZ Bata Cucka, MZ Njeguši, MZ Ćeklići, MZ Čevo, MZ Trešnjevo, MZ Ubla Čevska.

Gašparikova je istakla da UNDP, u partnerstvu sa Vladom, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, privatnim investitorima i civilnim društvom, promoviše klimatske inovacije i investicije koje vode smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte u brojnim sektorima – turizmu, poljoprivredi, saobraćaju i energetici.

“Klimatske promjene nalažu što širu upotrebu obnovljivih izvora energije, a sada će priliku za nabavku i korišćenje solarnih fotonaponskih sistema dobiti i poljoprivredna domaćinstva u udaljenim ruralnim područjima Prijestonice. Na ovaj način, uz pozitivan uticaj na životnu sredinu i pristup energiji, zajedno stvaramo povoljne uslove za bavljenje poljoprivredom i unapređujemo kvalitet života stanovnika seoskih područja”, rekla je Gašparikova.

Projektom će se obezbijediti maksimalno 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije koji omogućavaju punjenje telefona, rad sijalice, radija, televizora i frižidera. Sredstva za program podrške su obezbijedili UNDP, kroz projekat “Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori” i Prjestonica Cetinje, a krajnji korisnik ima obavezu 10 odsto učešća u ukupnim troškovima.

Pravo učešća u pozivu imaju sva poljoprivredna domaćinstva i gazdinstva koja ispunjavaju sledeće uslove: da članovi domaćinstva borave u ruralnom području Prijestonice, na teritoriji neke od gore navedenih mjesnih zajednica, da domaćinstvo nije spojeno na elektrodistributivnu mrežu i da nemaju ili nijesu već dobili opremu za solarno napajanje električnom energijom od nekog drugog.

Kriterijumi koji će se dodatno vrednovati: bavljenje nekom poljoprivrednom djelatnošću: ratarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i dr, broj uslovnih grla kojim domaćinstvo raspolaže, broj članova porodice, prisustvo mladih u domaćinstvu, socijalni status nosioca i članova domaćinstva.

Javni poziv raspisan je 19. jula, a prijave se mogu podnositi do 2. avgusta. Dodatne informacije o pozivu, uslovima i potrebnim dokumentima možete dobiti u Građanskom birou Prijestonice, kancelarijama mjesnih zajednica i na sajtu Prijestonice www.cetinje.me.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018