Javni poziv za dodjelu solarnih sistema poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Prijestonice Cetinje
19.07.2021

Prijestonica Cetinje i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) obezbijediće 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije namijenjenih poljoprivrednim domaćinstvima u udaljenim seoskim područjima na teritoriji Cetinja.

“Podrška se prvenstveno daje nosiocima i članovima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i domaćinstava koji nemaju stalan i stabilan pristup električnoj energiji, čiji je primarni izvor prihoda poljoprivreda ili su korisnici socijalne pomoći. Podrška je namijenjena stanovnicima mjesnih zajednica: MZ Bata Cucka, MZ Njeguši, MZ Ćeklići, MZ Čevo, MZ Trešnjevo, MZ Ubla Čevska”, navodi se u Javnom pozivu za dodjelu solarnih sistema koji je danas raspisala Prijestonica.

Pravo učešća u pozivu imaju sva poljoprivredna domaćinstva i gazdinstva koja ispunjavaju sledeće uslove: da članovi domaćinstva borave u ruralnom području Prijestonice, na teritoriji neke od gore navedenih mjesnih zajednica, da domaćinstvo nije spojeno na elektrodistributivnu mrežu i da nemaju ili nijesu već dobili opremu za solarno napajanje električnom energijom od nekog drugog.

Kriterijumi koji će se dodatno vrednovati: bavljenje nekom poljoprivrednom djelatnošću: ratarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i dr, broj uslovnih grla kojim domaćinstvo raspolaže, broj članova porodice, prisustvo mladih u domaćinstvu, socijalni status nosioca i članova domaćinstva.

Projektom će se obezbijediti maksimalno 25 solarnih fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije koji omogućavaju punjenje telefona, rad sijalice, radija, televizora i frižidera. Sredstva za program podrške su obezbijedili UNDP, kroz projekat “Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori” i Prjestonica Cetinje – po 45 odsto, a krajnji korisnik ima obavezu 10 odsto učešća u ukupnim troškovima.

Solarni sistemi se lako montiranju i demontiraju, pa će korisnici biti u mogućnosti da ih po potrebi uklanjaju i ponovo postavljaju u zavisnosti od godišnjeg doba i vremenskih uslova u skladu sa prinicipima dobrog domaćinskog upravljanja. 

Prijave se mogu podnositi od 19. jula do 02. avgusta, a dodatne informacije o pozivu, uslovima i potrebnim dokumentima možete dobiti u Građanskom birou Prijestonice, kancelarijama mjesnih zajednica i na sajtu Prijestonice www.cetinje.me.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018