Cetinje je uvijek bilo dio slobodarske i antifašističke Crne Gore
13.07.2021

Cetinje je bilo i uvijek će biti dio slobodarske i antifašističke Crne Gore. Ono je duša i srce Crne Gore koje neumorno inspiriše, pokreće, opominje, gradi i daje vjetar u leđa nacionalnoj i građanskoj samosvijesti o nama, našoj državi, njenoj slavnoj prošlosti i svijetloj budućnosti, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je na proslavi Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore, koju je na Obzovici organizovala Mjesna zajednica Ljubotinjsko-građanska, kazao da je vjekovima slobodarski crnogorski narod 13. jula 1941. godine ustankom odgovorio na nadolazeći fašizam, koji je već u crno zavio znatan dio Evrope.

„Narod Crne Gore pokazao je svijetu kako se brani sloboda, voli rodna gruda i čuvaju temeljne vrijednosti na kojima ona počiva“, naveo je Kašćelan.

On je kazao da je Crna Gora još jednom tokom Drugog svjetskog rata za slobodu nesebično dala ono najvrednije što ima – živote svojih kćeri i sinova.

„Strašni su bili gubici i razaranja – stradalo je 37.000 stanovnika i 14.500 partizanskih boraca, a rijetki su bili objekti - privatni, industrijski, infrastrukturni i obrazovni, koji nijesu bili oštećeni ili porušeni. Slavila je i danas slavi Crna Gora svoje heroje. Čak 256 proglašenih i odlikovanih narodnih heroja, među kojima je 49 Cetinjana i 50. Cetinje – grad heroj“, rekao je Kašćelan.

On je ponovio da antifašizam nema alternativu, pojašnjavajući da „antifašizam nijesu samo rodoljubive pjesme i sentimentalna sjećanja na borbu za slobodu i obnovu porušene zemlje“.

„Antifašizam je skup progresivnih ideja i vrijednosti, koje slave život, pojedinca naspram mase, slobodu i slobodan izbor, pravo na različitost. Antifašizam je inkluzivan, jer ne priznaje nikome preča prava, niti veće slobode“, rekao je Kašćelan.  

Na proslavi je gradonačelniku Kašćelanu uručena zahvalnica Mjesne zajednice Ljubotinjsko-građanske i njenog Savjeta zvog iskazane iskrene i nesebične pomoći Prijestonice Cetinje ovoj mjesnoj zajednici.

Gradonačelnik Kašćelan je sa predsjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje Dejanom Dizdar i predsjednikom UBNORA Cetinje Stevanom Radunovićem, prije proslave na Obzovici, položio vijenac na spomen-ploču na Obzovici.  

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018