Položeni vijenci na spomen-kosturnicu
13.07.2021

Trinaestojulski ustanak nije samo prvi i najmasovniji opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi, nego i najmarkantniji izraz slobodarskog duha crnogorskog naroda, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je sa predsjednicom Skupštine Prijestonice Cetinje Dejanom Dizdar i predsjednikom UBNORA Cetinja Stevanom Radunovićem položio vijenac na spomen-kosturnicu, odajući tako počast rodoljubima i žrtvama fašizma, koji su stradali u periodu od 1941. do 1945. godine.

„Ovo mjesto bilo je stratište Cetinjana i građana okolnih mjesta, a podizajem spomen-kosturnice i vječno počivalište za njih 120. Njihovim sjenama se klanjamo, svjesni činjenice da im dugujemo slobodu koju danas živimo“, rekao je gradonačelnik Kašćelan.

On je kazao da je prva ustanička puška u cetinjskom srezu pukla na Čevu, te da je u NOB-u učestvovalo oko 5.000 boraca ili svaki šesti stanovnik tadašnje cetinjske opštine.

Prema njegovim riječima, slobodarska istorija, nepristajanje na podaništvo, borba za pravo, čast i slobodu Crne Gore utrli su put vrijednostima antifašizma, koje nemaju alternativu.

„Odbrana tih vrijednosti, na koje se nasrće neutemeljenim revizionizmom, obaveza je cijelog društva“, kazao je on.

Gradonačelnik Kašćelan je sa predsjednikom UBNORA Stevanom Radunovićem i predstavnicima porodice Martinović vijenac položio i na grob Mariji Martinović, koju je njemačka vojska pogubila vješanjem 1944. godine zbog pomaganja partizanima.

Vijenac je položen i na spomen ploču na Čevu, gdje je pukla prva ustanička puška.  

Predsjednik UBNORA Stevan Radunović je u toku programa na spomen-kosturnici uručio članske knjižice te organizacije profesorici Sanji Vujović i učenicima koji su sa njom nedavno učestvovali u „Šetnji za mir“ koju je povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u Podgorici organizovao SUBNOR.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018