Otvorena izložba Cetinje – Grad heroj
12.07.2021

Prijestonica Cetinje u saradnji sa Državnim arhivom Crne Gore otvorila povodom Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore na Dvorskom trgu izložbu „Cetinje – Grad heroj“. Izložba, kroz odabrana pisana dokumenta i fotografije, prikazuje učešće Cetinja u Narodno-oslobodilačkoj borbi, ali i sve patnje i stradanja kroz koje je prošao grad i njegovi stanovnici tokom rata. 

„Ovom izložbom željeli smo da iskažemo poštovanje prema žrtvama i braniteljima, svima koji su učestvovali u borbama na žaleći živote za svoju domovinu i grad, ali i prema svima onima koji su trpjeli razne zulume od okupatora i fašista. Naša je obaveza da ne zaboravimo te ljude i njihova djela, jer su se časno borili i časno živjeli“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

On je podsjetio da je prva ustanička puška, u cetinjskom srezu, pukla na Čevu 13. jula u jutarnjim satima, kao i da je u ustanku iz grada i njegove okoline učestvovalo preko 1000 boraca. Tada je Cetinje imalo 7.000 stanovnika, a čitav srez oko 28.000.

„Sa teritorije opštine Cetinje u NOB-u učestvovalo je više od 5.000 boraca, od kojih je poginulo njih 1.414. Više od 2.000 građana Cetinja prošlo je kroz koncentracione logore širom Evrope. Od 1.322 narodna heroja Jugoslavije, 49 je dala cetinjska opština. Grad Cetinje je jedan od osam gradova bivše Jugoslavije koji je dobio priznanje Orden Narodnog Heroja“, rekao je gradonačelnik.

Govoreći o Gradu heroju, gradonačelnik Kašćelan podsjetio je na izlaganje predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Crne Gore i izalanika predsjednika SFR Jugoslavije Veljka Milatovića. Milatović je prilikom uručivanja Ordena - 13. jula 1975. godine, kazao, između ostalog, da je priznanje „i biljeg časti za herojsko Cetinje uvijek dostojno slobode, priznanje je Crnoj Gori za ratni heroizam njenih sinova i kćeri, za borbu i žrtve, za odanost ciljevima revolucije...“.

Autor izložbe „Cetinje – Grad heroj“ je arhivski savjetnik u Državnom arhivu Crne Gore Srđan Pejović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018