Kašćelan i Santander: Ulaganjem u djecu ulažemo u budućnost Cetinja i Crne Gore
07.07.2021

Djeca i mladi su budućnost Cetinja i Crne Gore i zato je neophodno da, svako u dijelu svoje nadležnosti, doprinese obezbjeđivanju kvalitetne zdravstvene, socijalne i dječje zaštite i kvalitetnog obrazovanja za svako dijete, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Prijestonice Aleksandra Kašćelana i šefa UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

“Prijestonica Cetinje i ja lično posebno smo posvećeni unapređenju kvaliteta života djece i mladih. Gradimo i gradićemo lokalnu infrastrukturu koja će im omogućiti bolji i kvalitetniji razvoj, jer ulaganjem u djecu ulažemo u našu budućnost”, kazao je Kašćelan.

Želja i namjera lokalnih vlasti, dodao je on, jeste da doprinesu poboljšanju njihove zdravstvene zaštite, prije svega kroz snaženje prevencije: “Tu govorimo o vakcinaciji i drago mi je da je UNICEF ovdje danas da zajedno pošaljemo jasne poruke i ohrabrimo roditelje da djecu vakcinišu i da eventualne dileme rješavaju kroz razgovor sa stručnjacima”.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo stepenom vakcinacije Cetinjanki i Cetinjana protiv COVID-19 i ukazao na činjenicu da je Prijestonica među opštinama sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori. Sam je dao primjer i u potpunosti završio vakcinaciju.

Prijestonica je, podsjetio je njen prvi čovjek, u cilju suzbijanja pandemije sprovela brojne aktivnosti u cilju sprečavanja širenja pandemije i uprkos krizi i ograničenim finansijskim sredstvima, obezbijedila pomoć za lokalne zdravstvene ustanove kroz nabavku opreme i finansijske stimulanse za zaposlene.

Šef UNICEF-a je pohvalio aktivnosti gradonačelnika da u potpunosti podrži nacionalne napore da se okonča pandemija imunizacijom protiv COVID-19. On je dodao da je važno da se poboljša imunizacija djece kao i da se unaprijedi komunikacija između porodica i stručnjaka iz lokalnog doma zdravlja, tako da roditelji mogu s ljekarima i medicinskim sestrama razgovarati o svim brigama koje se tiču vakcina.

Sagovornici su razgovarali i o potrebi unapređenja socijalnih sadržaja kako bi se pomoglo prevazilaženju brojnih problema nastalih usled pandemije, prije svega zbog zatvaranja škola i ekonomske krize. Takođe, konstatovano je da je kriza ogolila i određene strukturne probleme koje treba u što skorijem roku rješavati na sistemski način.

„Drago mi je da čujem da Cetinje želi da pruži više besplatnih sportskih i kulturnih aktivnosti mladim ljudima. To je posebno bitno tokom ovog ljeta da bi podržali mentalno zdravlje mladih i pomogli im da nadoknade sve ono što su tokom godine izgubili u učenju zbog zatvaranja škola. UNICEF se raduje budućoj saradnji s opštinom Cetinje na obezbjeđivanju kvalitetne zdravstvene, socijalne i dječje zaštite i kvalitetnog obrazovanja za svako dijete”, kazao je Santander.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018