Žele intenzivniju saradnju u oblasti turizma, energetike i poljoprivrede
03.07.2021

Crna Gora i Ukrajina dijele evropski sistem vrijednosti i žele intenzivnije da sarađuju u oblasti turizma, energetike i poljoprivrede, saopšteno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana i otpravnice poslova u ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori Natalije Fijalke.

Sagovornici su ocijenili da je saradnja dvije zemlje dobra i sadržajna, te da je u tom kontekstu važan i doprinos koje daju lokalne zajednice. Posebno su istakli Protokol o saradnji između Cetinja i ukrajinskog grada Harkiva, navodeći da je nedavno u oba grada obilježena desetogodišnjica od njegovog potpisivanja.

Važan doprinos uspostavljanju čvršćih veza između dvije zemlje, kako su pojasnili, daje i redovna avionska linija između Ukrajine i Crna Gore.

Gradonačelnik Kašćelan upoznao je sagovornicu o potencijalima za investiranje u oblastima malog i srednjeg biznisa, turizma, energetike, a posebno u obnovljive izvore energije.  Kazao je da je Prijestonica zainteresovana i za projektnu saradnju sa ukrajinskim gradovima, kao i za potencijalne grant šeme u oblastima od zajedničkog interesa.

Fijalka je navela da joj je drago što se, nakon brojnih izazova sa kojima su se obje zemlje susrele u toku pandemije koronavirusa, život polako vraća u normalu i obnavljaju poslovne i lične veze.

„Korona nam je zatvorila jedna i otvorila druga vrata. Uspostavljena je direktna avionska linija između naše dvije zemlje, pa su ukrajinski turisti prvi put boravili u Crnoj Gori u toku zime i odavde ponijeli veoma lijepe utiske“, kazala je ona.

Fijalka se nada da će naredne godine više turista iz Ukrajine odmarati u Crnoj Gori, dodajući da je ukrajinski energetski sektor prilično razvijen te da bi mu potencijali Prijestonice u toj oblasti mogli biti interesantni.            

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018