Kašćelan i Zelioli razgovarali o oporavku privrede nakon pandemije koronavirsa
02.07.2021

Crnu Goru i Italiju vežu snažne istorijske veze, ali i evropska perspektiva i budućnost u snažnoj i ujedinjenoj Evropi, ocijenjeno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana i ambasadora Italije u Podgorici, Luke Zeliolija.

Gradonačelnik Kašćelan i ambasador Zelioli razgovarali su o oporavku privrede nakon pandemije koronavirsa, kao i o izazovima sa kojima se suočava turistički sektor u Crnoj Gori, kao jedna od razvojnih privrednih grana.

Kašćelan je na interesovanje ambasadora Zeliolija podsjetio da je Prijestonica prošle godine donijela mjere podrške privredi i građanima, vrijedne pola miliona eura, kako bi se ublažile posljedice pandemije po lokalnu ekonomiju, pojašnjavajući da su neke od njih i ove godine na snazi. Kazao je da je lokalna administracija u posljednje tri godine stabilizovala finansije i uvećala imovinu Prijestonice, te da je fokusirana na stvaranje uslova za održivo preduzetništvo, zelene poslove i nova zapošljavanja.

Kašćelan je kazao da su u lokalnoj vlasti posebno zainteresovani za razvijanje inovativnih strategija u sektoru turizma, te da su cilj nove usluge i ponuda koja će duže zadržati turiste u gradu, nudeći im personalizovane sadržaje dva nacionalna parka, kulturnih institucija, sakralnih, sportskih i drugih objekata.

U tom smislu pomenuo je projekat Opet Tourism, koji je realizovan u okviru trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora čiji je cilj da podstakne ekonomski i društveni razvoj, te da se putem integrisane marketinške strategije poveća atraktivnost prirodnih i kulturnih dobara, da se kreiraju inovativni proizvodi i servisi, obezbijede pravovremene i sadržajne informacije, i ponudi visokokvalitetna turistička usluga koja je prilagođena savremenom gostu.

Ambasador Zelioli kazao je da su projekti koji se realizuju u okviru programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora veoma interesantni zbog toga što projektima upravljaju lokalne zajednice - u ovom slučaju regija Pulja za druge lokalne zajednice, što mogu ostvariti lakšu međusobnu saradnju i otvoriti nove mogućnosti za svoje privrede. 

Pohvalio je i aktivnosti lokalne uprave na Cetinju vezano za podršku privredi i građanima, navodeći da mu je drago što su inivijative gradskih vlasti pomogle da se pandemija lakše preživi.

Gradonačelnik Kašćelan predao je ambasadoru Zelioliju rad sa likovnog konkursa koji su povodom 15. godišnjice obnove nezavisnosti organizovali Prijestonica Cetinje i Srednja likovna škola „Petar Lubarda“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018