Porodica Petra Zvicera dobija spomen-ploču u Rokočima
29.06.2021

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas Program podizanja spomen – obilježja za 2021. godinu, kojim je predviđeno postavljanje spomen ploče porodici Zvicer, koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina u selu Rokoči.

„Prijestonica Cetinje, kao Grad heroj i grad 49 narodnih heroja, želi postavljanjem spomen-ploče Zvicerima još jednom da potvrdi svoje snažno antifašističko opredjeljenje i da ukaže na nužnost kolektivnog pamćenja i jasne osude svakog zločina ma sa koje strane dolazio“, navodi se u Programu podizanja spomen – obilježja za 2021. godinu.

Porodica Zvicer stradala je od „Bijelog terora“ prije 98 godina u selu Rokoči (Cuce, Prijestonica Cetinje), u svom porodičnom domu, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi mučili, a potom spalili porodicu borca za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera. Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje djece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji.

„Podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug je koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali. Mora se prekinuti krug ćutnja i osvijetliti ovaj tragični dio crnogorske istorije u kojem su stradali nevini ljudi zbog ljubavi prema sopstvenoj domovini. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, kao što svaki narod zaslužuje pravo na sjećanje da mu se istorija ne bi ponovila“, navedeno je u obrazloženju Programa.

Prijestonica Cetinje spomen-ploču trebalo bi da postavi na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera u selu Rokoči. 

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su i Odluku o davanju saglasnosti Elektroprivredi Crne Gore za zasnivanje stvarne službenosti prolaza radi rekonstrukcije i sanacije dovodnog kanala za MHE Rijeka Crnojević, kao i Odluku o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda radi prodaje motornih vozila.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018