Ambasada SAD donirala Prijestonici metal-detektorska vrata
25.06.2021

Metal-detektorska vrata koja su postavljena u ulaznom holu Prijestonice Cetinje osiguraće visok nivo bezbjednosti zaposlenih i stranaka i unaprijediti rad Odsjeka za zaštitu lica i imovine Prijestonice Cetinje, saopšteno je u toku susreta gradonačelnika Aleksandra Kašćelana sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.   

Nabavka metal-detektorskih vrata omogućena je donacijom ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici – Biroa Stejt Dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Riječ je o uređaju posljednje generacije i visokih performansi, koji ima izuzetan značaj za smanjenje bezbjednosnih rizika u zgradi lokalne uprave koja je ujedno administrativni centar Cetinja – u njoj su osim organa i službi Prijestonice, smještene i područne jedinice državnih institucija, sudstva i tužilaštva.

Gradonačelnik Kašćelan zahvalio se ambasadorki Rajnke na donaciji, ali i na kontinuiranoj podršci Sjedinjenih Američkih Država Prijestonici Cetinje i Crnoj Gori, ističući kao posebno značajnu komunikaciju i podršku u toku pandemije koronavirusa.

Kašćelan i Rajnke su se saglasili da je saradnja Crne Gore i SAD u Prijestonici sadržajna i dobra, posebno u oblasti kulture i obrazovanja, ali da je veoma važna i saradnja u oblastima turizma, poljoprivrede i energetike.

Kašćelan je kazao da su djelovi Katunske i Riječke nahije pogodni za podizanje solarnih elektrana, što bi moglo biti interesantno investitorima iz SAD. Podsjetio je na namjeru Prijestonice da raspiše poziv za privatno-javno pratnerstvo za gradnju hotela po ugledu na nekadašnju Lokandu u kojoj je bilo i američko poslanstvo, te na potencijale Oboda u kojem je moguće otvoriti više malih pogona.

Cilj je zapošljavanje građana, kazao je Kašćelan, navodeći da je Prijestonica dosta uradila i na obezbjeđivanju uslova za razvoj ruralnog područja. U tom kontekstu, zatražio je podršku za grant šemu koju razvija Prijestonica za poljoprivrednike koji su ove godine posebno pogođeni neusvajanjem agrobudžeta.    

Zatražio je i pomoć američkih eksperata pri izradi akcionog plana za borbu protiv korupcije i za organizovanje obuka o antikorupcijskim praksama za službenike lokalne administracije koji se bave finansijama, investicijama i javnim nabavkama.

Ambasadorka Rajnke kazala je da su prijedlozi za unapređenje saradnje veoma interesantni, te da ambasada SAD uvijek traži dobre prilike za saradnju sa lokalnom zajednicom. Ukazala je i na uspješan rad Američkog ugla na Cetinju, kao i na to da je ponosna na učešće cetinjskih učenika u Access programu učenja engleskog jezika.

Gradonačelnik Kašćelan predao je ambasadorki Rajnke najbolji rad sa likovnog konkursa koji su povodom 15. godišnjice obnove nezavisnosti organizovali Prijestonica Cetinje i Srednja likovna škola „Petar Lubarda“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018