Prijestonica pokrenula proceduru za postavljanje spomen ploče porodici Zvicer
24.06.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je Skupštini Prijestonice Program podizanja spomen – obilježja za 2021. godinu, kojim je predviđeno postavljanje spomen ploče porodici Zvicer, koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina u selu Rokoči.

Prethodno je, poštujući zakonsku proceduru, pribavljena saglasnost Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore.

Prijestonica Cetinje podnijela je krajem aprila Ministarstvu zahtjev za dobijanje saglasnosti za podizanje spomen-obilježja Zvicerima, kao izraz zajedničke želje lokalne uprave, građana Mjesne zajednice Trešnjevo, nevladine organizacije Evropski pokret za vladavinu prava, kao i brojnih pojedinaca i građana Cetinja koji su duži vremenski period bili u komunikaciji sa gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom.

„Prijestonica Cetinje, kao Grad heroj i grad 49 narodnih heroja, želi postavljanjem spomen-ploče Zvicerima još jednom da potvrdi svoje snažno antifašističko opredjeljenje i da ukaže na nužnost kolektivnog pamćenja i jasne osude svakog zločina ma sa koje strane dolazio“, navodi se u Programu podizanja spomen – obilježja za 2021. godinu.

Porodica Zvicer stradala je od „Bijelog terora“ prije 98 godina u selu Rokoči (Cuce, Prijestonica Cetinje), u svom porodičnom domu, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi mučili, a potom spalili porodicu borca za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera. Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje djece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji.

„Podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug je koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali. Mora se prekinuti krug ćutnja i osvijetliti ovaj tragični dio crnogorske istorije u kojem su stradali nevini ljudi zbog ljubavi prema sopstvenoj domovini. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, kao što svaki narod zaslužuje pravo na sjećanje da mu se istorija ne bi ponovila“, navedeno je u obrazloženju Programa.

Spomen obilježje trebalo bi da bude podignuto na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera u selu Rokoči. Prijestonica Cetinje obezbijedila je saglasnost porodice Krivokapić, koja je sadašnji vlasnik imanja Zvicera.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018