EU podržava projekte zaštite životne sredine i održivog razvoja širom Crne Gore
16.06.2021

Evropska unija će nastaviti da podržava lokalne zajednice širom Crne Gore kako bi pomogla da se turizam i ukupna ekonomija zemlje što prije oporave, saopštila je danas šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa prilikom prve radne posjete Prijestonici Cetinje i Opštini Budva.

Ambasadorka Popa je podsjetila na značajna ulaganja Evropske unije u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori, kao ključne vrijednosti za bolji kvalitet života današnjih i budućih generacija.

“EU je obezbijedila 3 miliona eura za podršku razvoju i izgradnji kanalizacionog sistema na Cetinju. Takođe, uložili smo preko 1,5 miliona eura za sanaciju nekadašnje nelegalne deponije Vrtijeljka. Danas sam imala zadovoljstvo da se uvjerim da je ova nekadašnja crna ekološka tačka pretvorena u obnovljenu zelenu oblast,” naglasila je ambasadorka. 

Šefica Delegacije EU je takođe ocijenila da je Lipska pećina dobar primjer održivog korišćenja prirodnog nasljeđa za razvoj turizma, izrazivši zadovoljstvo da je Evropska unija podržala ovaj projekat.

“U Budvi, sarađujemo sa državnim i lokalnim vlastima dajući podršku u pripremi infrastrukturnih projekata, a takođe pomažemo i cilju efikasnijeg upravljanja priobalnim područjem,” navela je ambasadorka.

Ocijenila je da je crnogorska obala izuzetno dragocjen resurs, koji je potrebno zaštititi i razvijati na održiv način.

Ambasadorka Popa je podsjetila da je Evropska unija obezbijedila 115 miliona eura za podršku u borbi protiv pandemije korona virusa u Crnoj Gori, naglašavajući da je ovaj novac već pomogao u zaštiti zdravlja građana i očuvanju hiljada radnih mjesta. 

Tekst i foto: EU Info Centar

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018