Gradonačelnik Kašćelan: Uprkos krizi, uspjeli da uštedimo i gradimo grad
07.06.2021

Za Prijestonicu Cetinje prethodna godina je bila veoma uspješna, pa su i u okolnostima epidemiološke i ekonomske krize zabilježeni rezultati – nastavljena je konsolidacija javnih finansija, ostvarene uštede, realizovani brojni infrastrukturni i drugi projekti predviđeni Programom razvoja Prijestonice, ocijenio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

Govoreći u Skupštini Prijestonice prilikom usvajanja Izvještaja o radu gradonačelnika, organa i službi Prijestonice Cetinje, gradonačelnik Kašćelan je kazao da je realizovano 94 odsto infrastrukturnih projekata predviđenih Programom razvoja Prijestonice Cetinje, kao i da je kupljeno zemljište u istorijskom jezgru grada na kojem se nekada nalazio prvi crnogorski hotel „Lokanda“.

„Realizovani su radovi vrijedni 5,25 miliona eura, a za plaćanje u 2021. godini imamo ugovorenih još gotovo 770.000 eura“, kazao je gradonačelnik, dodajući da je i realizacija budžeta bez rebalansa bila preko 90 odsto.

Uz redovno isplaćivanje zarada, socijalnih davanja i ostalih obaveza, kazao je Kašćelan, dug Prijestonice je smanjen za gotovo 800 hiljada eura. Prethodne godine povećana je naplata sopstvenih prihoda za 14 odsto i iznosila je 2,3 miliona eura: „Odgovornom politikom i fiskalnom odgovornošću, urednom i neselektivnom dostavom računa, samo za tri godine naplata poreza porasla je se za gotovo milion eura“.

Govoreći o prošlogodišnjem budžetu, gradonačelnik je istakao da su smanjeni rashodi – potrošeno je 50 odsto manje od planiranog.

„Vodili smo računa o svakom euru, ali i da grad ne trpi jer se živi i tokom pandemije. Novac smo trošili na održavanje i sanaciju ulične rasvjete, parkovskog i urbanog mobilijara i slično“, precizirao je Kašćelan.

Posebno je ukazao na to da su, u cilju ublažavanja uticaja koronavirusa na privredu, donijete mjere vrijedne oko pola miliona eura, čime se Prijestonica za prvih osam mjeseci 2020. godine odrekla najvećeg dijela sopstvenih prihoda.

„I prošle, kao i prethodnih godina, vođena je odgovorna socijalna politika. Useljeno je sedam stanova za socijalno stanovanje, dok su za učenike prvih pet razreda osnovne škole u gradu i za sve razrede na seoskom području kupljeni udžbenici“, kazao je Kašćelan.

On je rekao da su znatna sredstva su uložena za poboljšanje vodosnabdijevanja i unapređenje rada gradskih preduzeća, a oko 1,4 miliona eura u rekonstrukciju puteva u Katunskoj i Riječkoj nahiji, kao i na gradskom području. Radilo se intenzivno i na gradskom stadionu.

Gradonačelnik je kazao da su značajna sredstva uložena u zanavljene opreme i mehanizacije u gradskim službama. Posebno je pohvalio Komunalnu policiju i Službu zaštite i spašavanja zbog snažne posvećenosti i podrške aktivnostima na suzbijanju pandemije koronavirusa.

„Nijesmo zapostavili ni društveno-odgovoran odnos prema zajednici – pomagali smo obrazovne ustanove i bili u kontinuitetu podrška zdravstvenim ustanovama posebno kroz nabavku medicinske opreme i neophodnih medicinskih sredstava“, istakao je Kašćelan .

Rekao je da su, uprkos negativnim efektima pandemije, realizovane i brojne kulturno-umjetničke i sportske aktivnosti, manifestacije i događaji. Prethodna godina, naglasio je gradonačelnik, ostaće zapamćena i po izložbama i drugim manifestacijama u čast jubileja - 110 godina od obnove kraljevine Crne Gore.

„Svi postignuti uspjesi motiv su da nastavimo još aktivnije i odlučnije u 2021. godini, svjesni već sada da će i ova godina biti veoma izazovna i teška. Kao što znate, dalji razvoj grada u 2021. zavisiće od usvajanja državnog budžeta, bez kojega nećemo moći da realizujemo započete ili već ugovorene tendere“, zaključio je gradonačelnik.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018