Obje doze vakcine primilo 23 odsto punoljetnih građana i građanki Cetinja
01.06.2021

Epidemiološka situacija na Cetinju u drugoj polovini maja znatno je poboljšana u odnosu na početak mjeseca. Trenutno su četiri osobe inficirane koronavirusaom, dok je čak 23 odsto punoljetnih građana Prijestonice primilo obje doze vakcine, saopšteno je nakon elektronske sjednice Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19.

Od 15. maja do 1. juna na Cetinju je registrovano 5 oboljelih i 14 oporavljenih od COVID-19. U maju je koronavirusom bila inficirana 21 osoba, 64 su se oporavile, dok je jedna osoba preminula. 

Prema podacima Doma zdravlja Cetinje, od 17. do 31. maja 2021. godine, u Covid ambulanti obavljena su 204 pregleda, testirano je 170 osoba, od kojih je njih pet bilo pozitvno na koronavirus. Hospitalizovanih nije bilo. Zbog pada broja zaraženih, Covid ambulanta Doma zdravlja radi samo u prvoj smjeni, od 7 do 14 časova, dok je u drugoj smjeni organizovana pripravnost putem telefona od 14 do 21 sat.

Proces masovne imunizacije realizovan je u kontinuitetu u prostorijama Crvenog krsta i bivše stražarnice. Ukupno je dato više od 7.300 vakcina, od čega u prvoj dozi oko 4.300. Više od 3.000 vakcina dato je u drugoj dozi, što znači da je 23% svih punoljetnih građana Cetinja primilo vakcinu.

U srijedu, 2. juna, na Dvorskom trgu građanima će biti dostupan i tkz. vakcinalni autobus od 14 do 19 časova, gdje će svi zainteresovani moći da se vakcinišu vakcinama proizvođača Sinofarm i Astra Zeneca.

U Opštoj bolnici „Danilo I“ u posljednjih 15 dana liječena su četiri pacijenta. Posljednji pacijent otpušten je 17. maja i od tada u toj zdravstvenoj ustanovi nije bilo novih prijema. Testirana su 83 uzorka na koronavirus, od kojih je jedan bio pozitivan.

U toj ustanovi navode da bolnica funkcioniše nesmetano i u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi, te da očekuju dalje smjernice za rad od nadležnih institucija. Dodaju da je intenziviran samo hiruški rad, odnosno elektivna hirurgija, a dok će Humana reprodukcija uskoro početi novi ciklus IVF-a. Specijalističke i dijagnostičke ambulante, hitna hirurgija, kao i odjeljenja ginekologije i akušerstva funkcionišu, kao i do sada, uredno.

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su od 15. maja do 1. juna pojačano kontrolisali poštovanje mjera Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Kontrolisano je 95 osoba i upozoreno njih 46. Kontrolisano je i 29 osoba u samoizolaciji, kao i 18 objekata. Podnijeta je jedna krivična prijava. Službenici OB Cetinje svakodnevno vrše kontrole poštovanja mjera zajedno sa službenicima Komunalne policije i Turističke inspekcije.

Kada je u pitanju rad Komunalne policije, za posljednjih 15 dana maja inspektor za turizam i ugostiteljstvo izvršio je 53 inspekcijska nadzora u ugostiteljskim objektima na gradskom i na području Skadarskog jezera. Komunalna inspekcija je 60 osoba upozorila na obavezu pravilnog nošenja zaštitne maske i poštovanja fizičke distance. Tržišna inspekcija obavila je 11, a Inspekcija rada 16 inspekcijskih pregleda.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018