Prijestonica mijenja stolariju na zgradi bivšeg Vojnog stana
07.05.2021

Prijestonica Cetinje raspisala je konkurs za nabavku i zamjenu spoljne stolarije na zgradi Sportskog centra Cetinje novom, energetski efikasnijom.

Sredstva za zamjenu stolarije obezbijeđena su iz prokograničnog programa INTERREG IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020, kroz projekat Inteligentni energetski menadžment i promocija obnovljivih izvora energije - INER.

Na konkurs, koji traje do 10. juna, mogu se prijaviti domaće kompanije, a sve informacije i pojašnjenja moguće je dobiti na mail: milos.ivanisevic@cetinje.me. Tenderski dosije može se preuzeti ovdje.

Sanacija Sportskog centra obuhvaćena je i Programom razvoja Prijestonice Cetinje. U toku 2020. godine pripremljena je tehnička dokumentacija i urađen projekat postojećeg stanja. Urađen je i konzervatorski projekat, jer objekat Sportskog centra, nekadašnjeg „Vojnog stana“, ima status zaštićenog kulturnog dobra, pa je za radove na njegovoj adaptaciji obavezujuća izrada konzervatorskog projekta u skladu sa konzervatorskim uslovima Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Adaptacija Sportskog centra sa predloženim konzervatorskim mjerama odnosi se na zamjenu krovnog pokrivača i oštećene krovne konstrukcije, zamjenu kompletne spoljašnje stolarije na staroj zgradi i na objektu sportske hale, adaptaciju kamene fasade i zamjenu limenih opšiva. Projektantska vrijednost radova iznosi 982.134,00 €. Predstoji raspisivanje i drugog tendera i odabir izvođača radova i nadzornog organa.

Objekat Sportskog centra Cetinje, odnosno „Vojnog stana“, je spomenik kulture III kategorije od 7. juna 1961. godine. Kamen temeljac za njegovu gradnju položen je 24. jula 1895. godine, a godinu kasnije završena je gradnja prve crnogorske kasarne, odnosno „Vojnog stana“.

Do drugog svjetskog rata „Vojni stan“ služio je za vojne svrhe. Nakon rata u njemu su, osim vojnih službi, bile smještene i razne društveno-političke i sportske organizacije. Poslije zemljotresa 1979. godine objekat „Vojnog stana“ obnovljen je i adaptiran za potrebe Sportskog centra Cetinje, a sa dvorišne strane dograđena je sportska hala.  

Zamjena starih i postavljanje novih prozora i vrata na zgradi „Vojnog stana“, kao i drugi planirani radovi, omogućiće punu primjenu mjera energetske efikasnosti i istovremeno sačuvati istorijski izgled ovog zdanja.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018