Pandemija koronavirusa znatno uticala na prihode Turističke organizacije
27.04.2021

Ostvareni prihodi Turističke organizacije Prijestonice Cetinje u 2020. godini bili su uslijed pandemije koronavirusa znatno ispod očekivanja i planiranih projekcija, saopšteno je na Skupštini te organizacije na kojoj je usvojen Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za prošlu godinu, kao i Program rada i Finansijski plan za 2021. godinu. Usvojen je i Plan javnih nabavki za 2021. godinu.

Na Skupštini je ocijenjeno da je pandemija koronavirusa i globalna kriza u turističkom sektoru znatno  uticala i na održivost budžeta Turističke organizacije Prijestonice Cetinje u 2020. godini. Prihodi budžeta bili su manji za 55 odsto u odnosu na 2019. godinu, a najveći udar se reflektovao na prihode od izletničke takse koji su ostvareni u iznosu od 3.432 eura, što je znatno manje u odnosu na procijenjeni i očekivani iznos od 140.000 eura.

U odnosu na 2019. godinu smanjen je i broj izletnika za 96 odsto na 6.746, ali su povećani prihodi od članskog doprinosa za 64 odsto na 68,5 hiljada eura. Za više od 95 odsto smanjeni su prihodi od parkinga, koji su iznosili 2.788 eura.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Kašćelan, koji je predsjedavao Skupštinom Turističke organizacije, kazao je da je turistička djelatnost prošle godine od najbrže rastuće privredne grane došla do statusa najvećeg gubitnika u svijetu, navodeći da je 120 miliona zaposlenih u ovom sektoru izgubilo posao.

„Prema podacima Svjetske turističke organizacije normalizacija stanja u ovoj privrednoj grani mogla bi se desiti u drugoj polovini ove godine. Kada je u pitanju Crna Gora, odnosno Prijestonica, normalizacija će u mnogome zavisiti od masovne imunizacije, ali i od otvaranja granica za turiste, grupnih obilazaka, manifestacionog turizma i uplovljavanja kruzera“, objasnio je on.  

Kašćelan je podsjetio i da je Prijestonica u toku 2020. godine učestvovala sa oko 30 odsto sredstava u budžetu Turističke organizacije za isplatu zarada. Podrška Turističkoj organizaciji, kako je kazao, planirana je budžetom i ove godine. 

Prema riječima direktora Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Oskara Hutera na Skupštini je razgovarano i o strateškom dokumentu razvoja turizma Prijestonice Cetinje.

„Usaglašeno je da dokument bude jedna vrsta platforme u pravcu njegovog donošenja u skladu sa formalnim procedurama, te da kao takav ne bude samo dopuna Strateškog plana razvoja Prijestonice, već da ima formu samostalnog dokumenta uz neophodna usaglašavanja sa svim strateškim aktima“, objasnio je on. 

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018