Obrazovanje o ekologiji da bude u fokusu obrazovnog sistema
22.04.2021

Očuvanje životne sredine i obrazovanje o klimatskim promjenama i ekologiji trebalo bi da budu u fokusu obrazovnog sistema, jer o ovim važnim temama treba učiti od najranijeg djetinjstva, kako bi dobre navike postale način života, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan povodom 22. aprila, Dana planete Zemlje.

„Ne treba zaboraviti da je zdrava životna sredina preduslov za zdravlje građana, te da održivi razvoj savremenih država sve više zavisi od zelenih tehnologija. Urbane sredine posebno su pogođene, pa je svaka akcija koja se odnosi na podizanje ekološke svijesti veoma značajna, posebno ako uključuje mlade u aktivnosti koje se tiču ozelenjavanja javnih prostora“, kazao je Kašćelan.

On je sa učenicima Srednje stručne škole i direktoricom Stankom Abramović posadio drveće u dvorištu te obrazovne ustanove.

„Nastavljamo sa ekološkim aktivnostima koje je u prethodnom periodu zaustavila pandemija koronavirusa. Bez obzira na sve negativnosti koje smo iskusili u protekloj godini zbog pandemije, naučili smo da više cijenimo vrijeme provedeno u prirodi i da se bolje odnosimo prema njoj“, rekao je Kašćelan.

Direktorica Srednje stručne škole Stanka Abramović navela je da je u toj obrazovnoj ustanovi Dan planete Zemlje obilježen na inicijativu Učeničkog parlamenta i u saradnji sa Prijestonicom Cetinje.

„Na ovaj način skrenuta je pažnja na značaj očuvanja životne sredine i uloge svih nas u tome, bez obzira na uzrast i obrazovanje. Učenici su obilježili ovaj dan tako što su radili prezentacije i radionice na ovu temu, a zakazana je i akcija čišćenja dvorišta, kako bi postali svjesni da treba mijenjati navike i spasiti sredinu u kojoj živimo“, kazala je Abramović.

Gradonačelnik Kašćelan prethodno je podsjetio Javnu predškolsku ustanovu „Zagorka Ivanović“, gdje su mališani izveli prigodan obrazovni program povodom obilježavanja Dana planete Zemlje. U dvorištu vrtića mališani su uz pomoć Službe zaštite i spašavanja postavili kućice za ptice, koje je donirala Prijestonica Cetinje, a napravili radnici D.O.O. Komunalno Cetinje.

Kućice za ptice postavljene su i na šetalištu od Cetinjskog manastira do Ljetnje pozornice. Planirano je da u narednom periodu budu postavljene i u gradskim parkovima.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018