Skupština Prijestonice: Vlada da obrazloži zašto je smanjila kapitalni budžet za Cetinje
22.04.2021

Skupština Prijestonice Cetinje uputiće Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija urgenciju za dostavljanje obrazloženja Prijedloga Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na Cetinje, odlučili su odbornički klubovi vlasti i opozicije koji učestvovali u radu današnjeg zasjedanja lokalnog parlamenta.

Sjednicu Skupštine Prijestonice Cetinje po hitnom postupku inicirao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan nakon objavljivanja Prijedloga Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. kojim su znatno smanjena sredstva koja Cetinju pripadaju po osnovu Zakona o Prijestonici.  

„Na osnovu člana 76 Statuta Prijestonice, Službeni list Crne Gore – opštinski propisi, broj 49/18, povodom razmatranja Informacije o Prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu i kršenja Zakona o Prijestonici koju je dostavio gradonačelnik Prijestonice, Skupština Prijestonice Cetinje, na sjednici održanoj dana 22. 4. 2021. godine, uz saglasnost svih klubova odbornika koji su učestvovali u radu Skupštine, zauzela je stav da se Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija uputi urgencija za dostavljanje obrazloženja Prijedloga Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu u dijelu pozicije 15 030 KO1 – Razvojni projekti Prijestonice Cetinje koji su definisani Zakonom o Prijestonici“, navedeno je u zajedničkom zaključku.

U urgenciji se navodi i da je obrazloženje potrebno dostaviti Skupštini Prijestonice do 29. aprila, kada će biti nastavljeno zasjedanje i o predmetnoj Inicijativi donijeti određeni zaključci.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan je u uvodnom obraćanju odbornicima naveo da bi građani „platili najveći ceh“ ukoliko bi predloženi Kapitalni budžet bio usvojen.

„Danas, moramo da pokažemo da smo dostojni povjerenja koje su nam ukazali građani bilo da smo na vlasti ili u opoziciji, jer se tema o kojoj ćemo razgovarti tiče upravo njih“, naveo je on.

Kašćelan je podsjetio da je Prijedlogom Kapitalnog budžeta Prijestonica uskraćena za 3,5 miliona eura.

“Ukoliko bi Kapitalni budžet za 2021. bio usvojen u predloženom obliku Prijestonica bi bila dovedena u nezavidnu poziciju koja podrazumijeva obustavljanje započetih i planiranih projekata, uz mogućnost da bude tužena, jer nije izmirila obaveze prema izvođačima i dobavljačima za izvedene i ugovorene radove”, rekao je on.

Kašćelan je pojasnio da predloženi Kapitalni budžet predstavlja i kršenje Zakona o Prijestonici, kojim je predviđeno izdvajanje od 1% nacionalnog budžeta za finansiranje Cetinja, od čega se 0,6% opredjeljuje za kapitalne izdatke, a ostatak za tekući budžet.

„Prema Prijedlogu Kapitalnog budžeta, Prijestonici je umjesto 5.7 miliona eura, opredijeljeno oko 3.8 miliona, od čega se gotovo 3.6 miliona eura odnosi na gradnju fudbalskog stadiona, a ostatak od 210 hiljada na još tri projekta“, kazao je on.

Kašćelan je istakao i da je nezakonito stavljen na teret Prijestonici opredijeljeni iznos sredstava za fudbalski stadion.

„Prijedlogom Kapitalnog budžeta određen je iznos od 3.595.000,00 eura kao obaveza Cetinja za finansiranje izgradnje fudbalskog stadiona, odnosno utvrđena je obaveza koja je za 1.438.000,00 eura veća od iznosa predviđenog Ugovorom koji je Prijestonica potpisala sa Vladom i Fudbalskim savezom“, podsjetio je on.

Kašćelan je pozvao sve odborničke klubove da stave po strani partijske interese i da budu u službi grada i djece Cetinja „zauzimanjem jasnog stava da se zakoni ove zemlje moraju poštovati, da razvoj mora biti zajedničko opredjeljenje, te da se ne smije dozvoliti zaustavljanje investicionog ciklusa koji je omogućio Zakon o Prijestonici“.

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018