Gradonačelnik Kašćelan obišao naselja kojima su prijetile poplave
25.01.2021

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan obišao je danas naselja „Gipos“ i Donje Polje, i mjesto Rijeka Crnojevića, gdje su zbog obimne kiše prethodnih dana prijetile poplave i štete na objektima.

Prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore na Cetinju su od 22. do 24. januara pala 344 litra kiše po metru kvadratnom, a samo u posljednja 24 sata 187 litara kiše po metru kvadratnom. 

Sa gradonačelnikom Kašćelanom teren su, osim predstavnika Sekretarijata za investicije i održivi razvoj, obišli direktor „Vodovoda i kanalizacije Cetinje“ Petar Martinović sa saradnicima, kao i pripadnici Službe zaštite i spašavanja.

Prilikom posjete najvećem gradskom naselju Gipos u razgovoru sa građanima konstatovano je da bi trebalo očistiti i otčepiti odvodne cijevi upojnih bunara i povezati ih na atmosfersku kanalizaciju koja je ugrađena u rekonstruisanu Ulicu Aleksandra Puškina.

Do plavljenja jednog broja podruma u nekoliko ulaza u tom naselju došlo je zbog neodržavanja odvodnih cijevi atmosferske kanalizacije, kao i oštećenja ili nepostojanja krovnih i oluka na vertikalama zgrada što prouzrokuje slivanje velike količine vode na ulaze zgrada. 

Čišćenje odvodnih cijevi organizovaće Prijestonica Cetinje i snositi kompletne troškove, iako su za održavanje te vrste infrastrukture nadležne skupštine stanara.

Ocijenjeno je da bi u istorijskom dijelu grada, kod podvožnjaka, trebalo riješiti  problem odvođenja atmosferskih voda sa kolovoza, jer postojeći drenažni sistem ne funkcioniše u punom kapacitetu.

Saopšteno je i da bi u saradnji sa Komunalnim preduzećem trebalo očistiti upojni bunar na Vladičinoj bašti, kao i ponor gdje se radnici očekuju već danas.

Gradonačelnik je obišao domaćinstvo u Donjem Polju u koje je sinoć prijetila da prodre voda, a potom i Rijeku Crnojevića gdje je poplavljeno šetalište i pojedini objekti. Za sada nije bilo prijavljene štete, niti zahtjeva za pomoć.

Svi lokalni putevi su prohodni, a posebnu pažnju trebalo bi da obratite učesnici u saobraćaju koji se ka Rijeci Crnojevića kreću preko Pavlove strane, jer je u blizini tog mjesta došlo do odrona, pa je otežano mimoilaženje vozila. 

 Gradonačelnik Kašćelan je sa pripadnicima Službe zaštite i spašavanja i sinoć bio na terenu i obilazio potencijalno ugrožena područja u gradu. Tada su obezbijeđene vreće sa pijeskom kako bi se spriječilo da voda dospije u pojedine kuće.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018