Gradonačelnik Kašćelan uručio nagradu za životno djelo Danilu Burzanu
23.01.2021

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan uručio je istaknutom novinaru Danilu Burzanu nagradu za životno djelo „Crnogorac“, koju dodjeljuje Društvo crnogorskih novinara.

On je novinarima i medijskim radnicima čestitao Dan novinara i jubilej 150 godina crnogorskog novinarstva.

„Potreba javnosti da zna, kako bi na osnovu pravovremenih i sveobuhvatnih informacija mogla da odlučuje o životnim i profesionalnim pitanjima, ostaje temeljni zadatak novinarske profesije, koja se mora oduprijeti svim pritiscima i sveprisutnom padu standarda. Da je to moguće, svjedoči nam ovogodišnji laureat nagrade za životno djelo „Crnogorac“, gospodin Danilo Burzan“, kazao je Kašćelan na svečanosti na Cetinju, dodajući da je Burzan autor deset knjiga i više od hiljadu osvrta i komentara na društveno-politička zbivanja u našoj zemlji.

Prema njegovim riječima, za duže od četiri decenije u novinarstvu, Danilo Burzan, obavljao je sve saradničke i uredničke poslove, radeći profesionalno u gotovo svim vrstama javnih glasila.

„Teško je u par minuta sažeti nečiji profesionalni život, a da ne izostavite nešto što bi bilo znakovito ili važno za sagledavanje jedne karijere. Međutim, čika Daro, kako od milošte zovu gospodina Burzana brojne generacije novinara, znao je oduvijek nesebično da dijeli znanje i poglede na svijet, i da perom znalca bilježi ono što se čita u podkontekstu poruke, čuvajući tako od zaborava i ljude i događaje, i vremena, kroz dane i decenije“, naveo je Kašćelan.

On je dodao da sa osobitom radošću predaje nagradu za životno djelo „Crnogorac“ Danilu Burzanu, u želji da nastavi u dobrom zdravlju da piše i stvara.

Čestitajući novinarima i medijskim radnicima Dan novinara, Kašćelan je kazao da danas obilježavamo i važan jubilej - 150 godina crnogorskog novinarstva.

On je podsjetio da je prvi broj lista za politiku i književnost „Crnogorac“ štampan na Cetinju 23. januara 1871. godine, te da su u naredne dvije godine, do februara 1873. godine, štampana 102 broja.

„Koliki je značaj za ondašnje društvo imalo štampanje ovog lista, ilustruju riječi njegovog urednika Sima Popovića, u uvodniku prvog broja. On piše da je crnogorski narod čuven i proslavljen u cijelom svijetu svojim junaštvom i neobičnim požrtvovanjem za slobodu, te da je njegova besprimjerna borba „za zlatnu nezavisnost golih stijena svojih“ do sada bio jedini način na koji se za njega moglo čuti među braćom u tuđini“, kazao je Kašćelan.

On je naveo i Popovićeve riječi da će list „Crnogorac“ omogućiti stranom svijetu, koji često donosi grube neistine o Crnoj Gori, da je bolje spozna, ali i „našem svijetu koji živo osjeća tu potrebu“.

„Iz navedenog jasno se čita da se i tih godina shvatao značaj novinarske profesije kao struke od javnog interesa, koja bi trebalo jednako domaćoj i stranoj javnosti da ponudi tačnu i objektivnu sliku svijeta u kojem živimo i stvaramo“, rekao je gradonačelnik Kašćelan.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018