Otvoren prvi Montessori kabinet na Cetinju
12.11.2020

Prijestonica Cetinje nastaviće da pruža podršku i posebnu pažnju djeci, omladini, ali i odraslima sa smetnjama u razvoju, kako kroz rad Dnevnog centra, tako i kroz podršku njihovom zapošljavanju, poručio je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan prilikom otvaranja Montesori kabineta u Centru za dnevni boravak.

„Odluku da pomognemo nabavku Montesori kabineta donijeli smo veoma lako, jer je Dnevni centar u dosadašnjem radu pokazao izuzetnu senzibilnost i odgovornost u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju“, kazao je Kašćelan na otvaranju koje je upriličeno u susret obilježavanja Dana oslobođenja Prijestonice Cetinje.

On je kazao i da je jedan od prioritetnih ciljeva gradske uprave da svakom djetetu omogući uslove da se razvija u mjeri svojih kapaciteta.

„Želja nam je da podstaknemo njihovu motivaciju za učenjem i da im omogućimo napredovanje u skladu sa individualnim karakteristikama i sposobnostima, i tempom koji njima najbolje odgovara“, kazao je Kašćelan.

On je dodao da se Montesori kabinetom podiže i kvalitet usluga Dnevnog centra, koji se u javnosti već percipira kao ozbiljna institucija socijalne zaštite.

„Prijestonica Cetinje će, kao osnivač Dnevnog centra, nastaviti da podržava sve njegove aktivnosti i pažljivo pratiti potrebe za unapređenjem, kako kvaliteta rada, tako i za nabavku neophodne opreme i sredstava“, poručio je Kašćelan.

Direktor Centra Božidar Drecun kazao je da otvaranjem Montesori kabineta Dnevni centar Prijestonice još jednom pokazuje posvećenost u ostvarivanju „najbolje moguće usluge za svoje korisnike“.

„Montesori princip je u osnovi cjelovit sistem rada koji naglašava značaj aktivnosti djeteta i individualni tempo razvoja  i ima jedinstven pristup u tehnici učenja. Naglasak je na obezbjeđivanju podsticanog okruženja koje povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućava spontano učenje kroz otkrivanje“, kazao je Drecun.

On je dodao da je veoma ponosan na zaposlene u Centru koji svakodnevnim radom, ali i konstantnom edukacijom posvećeno rade na tome da korisnike Centra ohrabre da iskažu svoj puni potencijal.

„U tom smislu, većina zaposlenih je tokom prethodne godine pohađala obuku u trajanju od IV modula na temu ,,Primjena Montessori pedagoških načela i Montessori pribora u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju“ koju je vodila Silvija Filips Reihhercer, jedna od najboljih iz oblasti primjene Montessori pedagogije u radu sa djecom“, kazao je Drecun.

Stručna saradnica u Centar Dijana Mlađen pojasnila je da su se tokom obuke zaposleni upoznali sa osnovnim postavkama Montessori pedagogije, kao i sa načinama podsticanja razvoja vještina praktičnog života, čulnih, govorno-jezičkih i matematičkih sposobnosti kod djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

„Takođe smo stekli znanja o razvoju djeteta po Montessori teoriji, periode naročite osjetljivosti, važnosti upotrebe adekvatnog pribora u radu i pripreme okoline za učenje i razvoj djeteta“, kazala je Mlađen.

Ona naglašava da se Montesori metode mogu objasniti i kao učenje kroz igru, te da rad po Montesori metodama znači pojačan individualni rad nastavnika sa decom, u kome nastavnik prvo predstavi neku aktivnost, zašto se i kako radi, a zatim se objašnjavaju karakteristike materijala, odnosno predmeta.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018